7 egészségügyi probléma, amiről a fogaid árulkodnak

Vágólapra másolva!
Meg sem kell szólalnunk, a fogaink rengetet mindent elárulnak rólunk. A fogaink, ínyünk, nyelvünk állapota - mivel összeköttetésben van a szervezetünkkel - más testrészeink egészségi állapotára is utalhatnak. 
Vágólapra másolva!

1. Lapos, kopott fogak


Ha ezekhez a tünetekhez fejfájás is társul, valószínűleg álmodban csikorgatod a fogadat, csak lehet, hogy nem tudsz róla. Az ilyesmit általában a stressz okozza, amit így próbál feldolgozni a szervezet. Súlyos esetben azonban nem csak álkapocs- és fejfájást okozhat, hanem a görcsös fájdalom egészen a tarkóig, nyakig is kisugározhat.


2. Repedezett, "átlátszó" fogak


Többnyire idősebb korban fordul elő, de sosem normális jelenség. A fogzománc általában a savas ételektől kopik, azonban a reflux is károsíthatja a fogzománcot. Ilyenkor ugyanis a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és a fogakat is tönkreteheti. Egyéb tünet lehet még a szájszárasság és a gyomorégés is.


3. Állandó sebek a szájüregben


Mindenkivel előfordul, hogy néha véletlenül elharapja az ínyét, vagy a nyelvét, vagy esetleg idegességében rágja a száját. Ha azonban a seb egy héten belül sem gyógyul be, és továbbra is vöröses színű, forduljunk orvoshoz, mert a be nem gyógyuló sebek a rák jelei is lehetnek.

Forrás: iStockphoto


4. Duzzadt íny


Ha azt látod, hogy a fogaidra gyakorlatilag elkezdett ránőni az ínyed, és közben szívgyógyszereket is szedsz, valószínűleg nem a megfelelő mennyiséget szeded. Elsősorban a szívgyógyszerek, de más, immunrendszerre is ható gyógyszerek okozhatnak ilyen tüneteket, amit a nem megfelelő adagolás okoz.


5. Szájszárazság


A szájszárazságot sok minden előidézheti, a dehidratáltságtól az allergián át a dohányzásig. Sőt, nagyon sok gyógyszer mellékhatása is lehet. Ugyanakkor, ha már minden egyéb lehetőséget kizártunk, gondolnunk kell a cukorbetegségre és a Sjögren-szindrómára (egy autoimmun betegségre) is.


6. Fehér hártyás elváltozás a száj belső részén


Valószínűleg ez az utolsó látvány, amire fogmosás közben számítunk. Ezek a fehér kis hártyás, kiütéses elváltozások egy gyulladásos betegségre, a Lichen planus-ra utalnak. Ennek az autoimmun betegségnek magyar neve nincs, de a legjobban az övsömörre hasonlít. Többnyire a nyálkahártyákon fordul elő, 30-70 százalékban először a szájüregben, majd a genitáliákon is megjelenik. A tüneteket enyhíteni lehet, de igazán hatásos kezelése még nem ismert. Ha el is tűnik, évek múlva újra megjelenhet.


7. Kérges fogsor


Sokan nem gondolnák, de az időskori tüdőgyulladás és a műfogsor viselése között lehet összefüggés. Ha időskorban például a szociális otthonokban az ápolók nem tisztítják meg rendesen a fogsort, arról törmelékdarabokat lélegezhetnek be az idősek, az így belélegzett törmelék pedig aspirációs tüdőgyulladást okozhat.


Készülj a hidegre, turbózd fel az immunrendszered!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101104-keszulj-a-hidegre-turbozd-fel-az-immunrendszered.html6 kellemetlen tünet - Mit üzen a lelked?http://www.life.hu/gyogyulj/20101021-6-kellemetlen-tunet-mit-uzen-a-lelked.html