Erősíti a fogakat a zöld tea

Vágólapra másolva!
A Preventive Medicine folyóiratban megjelent egyik cikk szerint napi legalább egy csésze zöld tea elfogyasztása csökkenti az öregedéssel járó fogvesztés esélyét.
Vágólapra másolva!

A kutatók úgy vélik, hogy a zöld teában, illetve kisebb mennyiségben az oolong teában megtalálható vegyületeknek, a katekineknek köszönhető mindez. A cukorral azonban óvatosan kell bánnunk, mert bármilyen édesítés rontja a hatást.


"A zöld teának baktériumölő hatása van, amely a fogakat is érinti, azonban kizárólag akkor, ha cukor nélkül isszuk a teát" - magyarázta Alfredo Morabia, a Columbia University kutatója, a folyóirat szerkesztője, aki kommentárt írt a tanulmányhoz. "Arról is beszámoltak, hogy az édesített kávé fogyasztása ártalmas a fogak szempontjából, míg a feketekávé jótékony hatású."


Yasushi Koyama, a Tohoku Egyetem Orvosi Karának munkatársa csapatával több, mint 25 ezer, 40 és 64 év közötti japán férfit és nőt vont be a vizsgálatba. Kiderült, hogy a naponta legalább egy csésze teát fogyasztóknál 19 százalékkal csökken annak az esélye, hogy 20 fognál kevesebbel rendelkezzenek (a felnőtteknek a bölcsességfogakkal együtt összesen 32 foguk van) azokhoz viszonyítva, akik nem ittak zöld teát. Ugyanez a szám a nők esetében 13 százalék volt.


A teafogyasztás jótékony hatását magyarázhatná, hogy a meleg italok kiöblítik a szájüreget, azonban a szintén melegen fogyasztott kávé esetében nem tapasztaltak ilyen hatást, így valószínűleg másban rejlik a titok nyitja. A katekinekről korábban kimutatták, hogy elpusztítják a fogszuvasodással és ínybetegségekkel kapcsolatos baktériumokat, így a kutatók úgy vélik, ez felelős a tea jótékony hatásáért.


"Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti az ínybetegségek előfordulását, amely a felnőttek esetében a fogvesztés leggyakoribb oka" - nyilatkozta Samuel Low, a University of Florida Fogorvosi Karának kutatója, az Amerikai Periodontológiai Társaság (AAP) elnöke. "Az egészség megőrzéséhez hozzátartozik a fogak és az íny egészségének megőrzése is. Ezért olyan fontos olyan egyszerű módszerek felderítése, amelyekkel javítható a szájüreg higiénéje, ilyen a zöld tea rendszeres fogyasztása, amelyről már régóta tudjuk, hogy jó hatással van egészségünkre" - tette hozzá Low.