Fogfehérítés otthon

Vágólapra másolva!
Sokan szégyellik, ha mosolyuk nem elég csillogó, mégse tudnak lemondani az elszíneződésért leginkább felelős cigarettáról, kávéról, vörösborról. Néha magunknak is elvégezhetjük a fogfehérítést, eperrel, citrommal, krétával és szódával.
Vágólapra másolva!

Azoknak, akik odafigyelnek a mosolyuk szépségére, de dohányoznak, kávéznak, vagy gyakran isznak vörösbort, nem kell bemutatni a fogfehérítés szükségességét. A híres emberek megnyerő, csillogó mosolyát, melyet olyannyira szeretnénk mi is villogtatni, komoly anyagi befektetés vagy rengeteg időbefektetés árán tudjuk csak megváltani, főleg, ha életmódunk vagy genetikai adottságaink miatt gyakran színeződnek el a fogaink és sokszor ismételjük a fehérítő kezeléseket. Otthon vegyszerekkel, vagy a rendelőben a fogzománcra égetett, fehér hatást keltő peroxiddal fehéríthetjük fogainkat, de mindkét esetben ideiglenes hatást érünk csak el, hiszen a kávé, fekete tea, vörösbor és dohányzás hamar otthagyja nyomát mosolyunkon.

Azoknak, akik úgy gondolják, inkább házi módszerekkel, olcsóbb kivitelben próbálják fehéríteni a fogaikat, álljon itt pár népi bölcsesség a fogfehérítéssel kapcsolatban:

Kréta és szóda

Talán a legegyszerűbb megoldás a fogak sárgás színének palástolására, ha finom porral meghintjük őket, az apró szemcsékről aztán visszaverődik a fény. A hagyományos, mészkőből készült krétapor ideális szer, igaz, nyálunk pár óra alatt teljesen elmossa fogainkról. Az üzletekben kapható, "fehérítő" hatású fogkrémek szinte kizárólag ezzel a hatóanyaggal dolgoznak, tehát nem kell az iskolából ismert krétával kenegessük fogainkat, hanem elég ezen olcsó készítményeket használnunk.

Hasonló a szóda hatása is, melyet por formájában kell rákennünk a fogainkra. Ez a szer is alapösszetevője valamennyi fogkrémnek, amelyekben inkább térfogatnövelő, habosító hatása miatt találkozhatunk vele. A tisztító hatás lényege ez esetben az, hogy a szóda apró részecskéi nagyon vékony szinten lekoptatják fogaink legfelső rétegét, így természetes színük jobban látszik.

Eper és citrom

Ha friss epret dörzsölünk fogainkra, szintén tisztító hatást érhetünk el, csak arra vigyázzunk, hogy az eper ne legyen túlérett, ugyanis minél keserűbb az eper, annál nagyobb a tisztító hatás. Az eper kissé kesernyés mellékízét okozó almasav az, amely lemarja fogaink mikroszkopikusan vékony felső rétegét, így fehérítő hatást ér el. Hogy ne károsítsa fogainkat, húsz percenként érdemes egyszer végigkenni azokat fogkefével, lehetőleg friss eperből és szódából álló masszával. Ha viszont túl gyorsan, gyakran alkalmazzuk az epret, sérülhet fogzománcunk, ezért vigyázzunk az időzítéssel és várjuk meg, hogy a két kezelés között nyálunk letisztítsa fogainkat.

Citrom levével öblögetve is fehérednek fogaink, már ha kibírjuk a kellemetlen érzést, ahogyan a citromsav marni kezdi szánkat. A szakemberek nem nagyon tanácsolják ezt a típusú kezelést, mert bár látványosan fehérednek fogaink, legalább annyi kárt okozhatunk vele, mint hasznot. A citromsav ugyanis erős szer, nem véletlenül fut össze a nyál a szánkban, ha meglátunk egy citromot, ez ugyanis szervezetünk védekező reflexe arra, hogy megvédje foginkat a nemsokára bekövetkező "támadás" ellen. A citromsav ugyan lemarja fogaink felső elszíneződött rétegét, de ha nem vigyázunk, ennél sokkal több eróziót is okozhat.

Peroxid - házilag - ne!

A hidrogén peroxidot, amit a fogászati rendelőben is használnak fehérítésre, házilag is felhasználhatjuk, például szódával keverve. Az oldattal öblögetve fehérítő hatást érhetünk el, annak ellenére, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható peroxid gyengébb, mint amivel a fogorvosi rendelőben kezelnek. Mivel, ha lenyeljük, mérgezést vagy vakságot okozhat, nem ajánlott otthoni használata.

Hosszú távon inkább a fogorvos

A házi jellegű beavatkozások csupán egy-egy alkalommal eredményesek, illetve ellenőrizetlenségük miatt kockázatot jelentenek a fogainkra, szervezetünkre, ezért csak akkor érdemes ilyen praktikákhoz folyamodni, ha úgy érezzük, drága a professzionális kezelés vagy a fogaink csak lassan színeződnek el újra.

Fuchs Péter