Egymilliárd ember szenved rejtőzködő trópusi betegségben

Vágólapra másolva!
Leprától, folyami vakságtól és veszettségtől szenvednek a világ legszegényebb területein, ahol napi 2 dollárból élnek. Nemzetközi figyelmet ritkán kapnak ezek a "rejtőzködő" betegségek, mivel nem terjednek át a távoli országokba. A WHO most kampányt indít a trópusi betegségek felszámolására.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a világon körülbelül egymilliárd ember szenved a trópusi betegségektől, mint például a leprától, a veszettségtől vagy a dengue-tól. A betegségek áldozatainak a háromnegyede ahhoz a 2,7 milliárd emberhez tartozik, akik a világon a legszegényebb körülmények között élnek, mintegy napi 2 dollárból.


"Többnyire tömegesen szenvednek ezekben a betegségekben, amibe gyakran belehalnak" - mondta el Margaret Chan a WHO főigazgatója. Szerinte komolyan kellene venni ezeket a problémákat, mert azok "lehorgonyoznak a szegény populációkban". A WHO kampányt indít el ezek ellen a "rejtett" betegségek ellen, felhívva a figyelmet a szegénységre is. 17 trópusi betegséget jelöltek meg 149 országban. A kampány célja, hogy a szegénység enyhítésével felszámolja a betegségeket, ahelyett, hogy megvárnánk, míg ezek a betegségek fokozatosan eltűnnek az országok fejlődésével.


A betegségek közül kettő vakságot okoz: az onchocerciasis, a folyami vakságként ismert kór, és trachoma, ami egy bakteriális fertőzés. A lepra, a nyirokrendszeri filariasis vagy a vastagbőrűség következtében pedig a betegek életük végig deformáltakká válnak, megnehezítve ezzel a szociális és társadalmi életüket.


A kutatás szerint a legjobban a fiatal nők életét nehezítik meg a betegségek, mivel sok esetben elcsúfítja őket és a testi fogyatékosság miatt megbélyegzik őket. Csökken az esélyük a házasságra, és többnyire elhagyatottan élik le az életüket.


A trópusi betegségek nehezen váltanak ki nemzetközi figyelmet és választ, mivel nem terjed át más távoli országokra, és a turisták is ritkán kapják el. Eddig bevett kezelési és védekezési módszer volt, hogy ahol felfedeztek ilyen betegségeket, megelőzésként a teljes lakosságot gyógyszeresen kezelték. A WHO most azt javasolja, hogy az állatokat és rovarokat is ellenőrizzék, mivel ők is terjeszthetik a fertőzéseket.