Rohamosan terjed a HIV vírus a homoszexuálisok között

Vágólapra másolva!
Felmérések szerint az európai homoszexuális férfiak egyre kevésbé figyelnek oda a biztonságos szexre.
Vágólapra másolva!

Franciaországban a homoszexuálisok körében "elszabadult" a HIV-vírus átvitele - áll a The Lancet Infectious Diseases szaklapban közzétett tanulmányban. Stephane le Vu, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a HIV általános előfordulási gyakorisága Franciaországban a 2003-as 8390 új fertőzésről 2008-ra 6940-re esett vissza. Az új esetek 48 százalékát azonban a homoszexuális férfiak teszik ki, és esetükben a fertőzés aránya kétszázszor magasabb, mint a heteroszexuális népesség körében, annak ellenére, hogy hosszú kampányokat folytattak a biztonságos szex népszerűsítésére.


A belga Ghent Egyetem kutatóinak tanulmányából pedig az derült ki, hogy számos bizonyíték támasztja alá a fiatal, fehér homoszexuálisok kockázatos viselkedését. A belga kutatók több mint 500 betegben mutatták ki a humán immundeficiencia vírus (HIV) törzseit, akiket 2001 és 2009 között diagnosztizáltak.


Az európai aggodalmak egybecsengenek az Egyesült Államokban is megfogalmazott problémákkal, ahol több mint 55 ezer új HIV-fertőzés fordul elő évente, és ennek több mint a fele a homoszexuálisok körében jelentkezik.