Kézfertőtlenítéssel csökkenthető a munkahelyi hiányzások száma

Vágólapra másolva!
A munkahelyi alkoholos kézfertőtlenítő papírkendő alkalmazása csökkenti a klasszikus megfázások, a láz, és a köhögés előfordulását, miáltal csökken a betegség miatti munkaerő-kiesés. Ugyan a vizsgálati minta nagyon kisszámú, de ha a jövőben sikerülne megerősíteni az eredményeket, költséghatékony megoldás lehetne a munkavállalók egészségének megőrzése szempontjából.
Vágólapra másolva!

A kutatók 129 munkavállalót vizsgáltak az északkelet-németországi Greifswaldban 13 hónapon keresztül. Korábban egészségügyi centrumokban már előnyösnek bizonyult a törlőkendő, azonban hivatalokban nem vizsgálták a hatást. A résztvevők fele normál kézmosást alkalmazott, míg másik felüket megkérték, hogy alkalmazzanak fertőtlenítőt naponta legalább öt alkalommal. A kutatók minden hónap végén kérdőíveket töltettek ki, hogy a dolgozóknál jelentkezett-e megfázás, felső légúti gyulladás, torokkaparás, láz, köhögés, hörgőgyulladás, tüdőgyulladás, influenza, hasmenés, vagy egyéb, munkájuk ellátását hátráltató betegség.


A kutatók megállapították, hogy a rendszeres kézfertőtlenítés csökkenti a munkahelyi hiányzásokat, mivel csökkennek a fertőzéses betegségek kialakulási esélyei. Ez mindenképp előnyösen hat a munkahelyek produktivitására, ugyanis kis ráfordítás mellett kevesebb lesz a munkából való kieséses napok száma.