Ígéretes HIV-kezelést fejlesztettek ki

Vágólapra másolva!
Izraeli kutatók új HIV-kezelést fejlesztettek ki, amely elpusztítja a vírussal fertőzött emberi sejteket. A felfedezés áttörést eredményezhet az AIDS elleni harcban.
Vágólapra másolva!

A Haaretz napilap arról számolt be, hogy míg a jelenlegi kezelések a HIV vírus szaporodását próbálják gátolni, az új kezelés elpusztítja a fertőzött sejteket, anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítaná. A folyamat a peptideket, rövid fehérjeszegmenseket használja fel, amelyek nagymértékben fokozzák a vírus szaporodását, miután bejut a sejtbe, ez pedig a sejt önmegsemmisítését okozza.


"A szokásos gyógyszerek elpusztítják a fertőzés révén a szervezetbe került vírust, a peptid-kezelés viszont lehetővé teszi a vírus genetikai állományával megfertőzött sejtek elpusztítását" - számolt be az AIDS Research and Therapy szaklap augusztusi számában közzétett tanulmány társszerzője, Abraham Loyter. A kutatók Izraelben szabadalmaztatták felfedezésüket, de a kezelést még állatokon és embereken is tesztelni kell.


Világszerte körülbelül 33,4 millióan szenvednek az AIDS betegséget okozó humán immundeficiencia vírustól (HIV). A többség, több mint 30 millió ember az alacsony és közepes jövedelmű országokban él.