Vírus okozhatja a krónikus fáradtság szindrómát

Vágólapra másolva!
Egy egérvírus játszhat szerepet a krónikus fáradtság szindróma kialakulásában. A kevéssé ismert rendellenesség munkaképtelenséget okozó kimerültséget és rossz közérzetet okoz.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók az 1990-esévekben krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegektől begyűjtött vérminták felhasználásával 37 páciensből 32 esetében, vagyis 86,5 százalékban mutatták ki a vérben a rágcsáló leukémia vírus genetikai szekvenciáit. A vírus nyomait ezzel szemben a kontroll csoport 44 egészséges tagjából mindössze háromban fedezték fel. A kutatócsoport ezen kívül nyolc krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegből származó friss vérmintákat is vizsgált, akik közül hét esetben kimutatható volt a vírus.


Az Egyesült Államokban körülbelül egymillióan szenvednek krónikus fáradtság szindrómában. A rendellenesség hónapokig tartó rendkívüli kimerültséggel jár, amelyet az alvás sem enyhít, és fizikai tevékenység hatására súlyosbodik. A szindrómában szenvedők ízületi és izomfájdalmat, fejfájást, nyirokcsomó megnagyobbodást és torokfájást is tapasztalhatnak. Mindezek mellett még azzal is meg kell küzdeniük, hogy sokan nem hajlandók elismerni, hogy a krónikus fáradtság szindróma "valódi" betegség.