Veszélyek a strandon

Vágólapra másolva!
A nyilvános strandok medencéiben több veszély leselkedik ránk, mint gondolnánk - állítja egy új tanulmány. Egészségre káros lehet ugyanis, ha az izzadtság és a vizelet összekeveredik a vízben található fertőtlenítőszerekkel.
Vágólapra másolva!

A fertőtlenítőszerek a sejtek genetikai károsodását idézhetik elő, amelyek összefüggésben állhatnak az asztmával és a húgyhólyagrákkal - állítja a legújabb vizsgálat. Az úszómedencék fertőtlenítése teljesen máshogy zajlik, mint az ivóvízé: vizükben a fertőtlenítőszerek állandóan jelen vannak, mivel nélkülük nem lehet megelőzni a strandokon és élményfürdőkben a fertőzéses járványok kitörését.


Veszélyes együtt a klór és a vizelet


Gond abból származik, amikor a fertőtlenítőszerek szerves anyagokkal keverednek. "Minden vízben vannak szerves anyagok, például lebomló falevelek, különböző mikrobák és más elhalt élőlények" - mondta Michael Plewa, az Illinois-i Egyetem genetika professzora. - "A szerves anyag és a fertőtlenítőszerek mellett a medencék vizében található még izzadtság, hajszálak, bőrsejtek és vizelet, bőrről leázó kozmetikumok és naptejek."


A kozmetikumok gyakran gazdagok nitrogénben, amelyek a fertőtlenítővel találkozva kémiailag átalakulnak, és ártalmas vegyületekké alakulnak. Ha hosszabb ideig érintkezünk ezekkel a vegyületekkel, génjeink mutálódhatnak, ennek hatására pedig gyakoribbá válnak a fejlődési rendellenességek, felgyorsul az öregedés, légzőszervi betegségek alakulnak ki, sőt még daganatok létrejöttével is számolnunk kell. Bár a kutatás nem vizsgálta az emberekre gyakorolt hatást, ez valószínűleg ránk is igaz.


A kutatók nyilvános strandok medencéiből vettek mintát, kontrollként sima csapvíz szolgált. Azt vizsgálták, hogy a melléktermékként létrejövő vegyületek okozhatnak-e genetikai mutációkat: kiderült, hogy valamennyi mintában több volt a DNS-károsodás, mint a csapvízben. Az eredményeket az Environmental Science & Technology folyóiratban tették közzé.


Tisztább medencéket!


Plewa szerint az eredmények nem jelentik azt, hogy mostantól le kellene mondanunk a strandolásról, vagy a medencében történő pancsolásról - de szerencsés, ha betartunk néhány alapvető szabályt. "Gondosan ki kell választani a megfelelő fertőtlenítőszert a medencéhez: a kerti medencéknél kerüljük a brómtartalmú szereket, használjunk inkább UV-fényt és klórt, ne csak az utóbbit egyedül. Emellett a szerves vegyületeket a víz cseréje során el kell távolítani, még mielőtt hozzáadnánk a fertőtlenítőszert. A fürdőzők zuhanyozzanak le, mielőtt beszállnak a medencébe, ezzel is csökkenthető a bevitt szerves anyag. Logikusnak tűnik, hogy ne pisiljünk a medencébe, a felmérések szerint mégis minden ötödik felnőtt megteszi ezt."


A nyilvános úszómedencékhez Plewa szerint figyelmeztetéseket kellene kifüggeszteni, miféle veszélyekkel jár, ha vizelet kerül a medencébe.