Tíz megdöbbentő tény az AIDS-járványról

Vágólapra másolva!
A héten a világ az éppen ott zajló 18. nemzetközi AIDS-konferencia miatt figyel Bécsre. A betegség legnagyobb fórumán mintegy húszezren vesznek részt: orvosok, aktivisták, kormányközi és civil szervezetek képviselői és politikusok. Összegyűjtöttük a konferencia legmegdöbbentőbb tényadatait.
Vágólapra másolva!

Világszerte több mint 33 millióan hordozzák a HIV-vírust.


Jelenleg 33,4 millió ember él a HIV-vírussal, az 1980-as évek eleje óta 25 millió fertőzött halt meg,


A Szaharától délre él több mint 22 millió fertőzött.


Afrikának a Szaharától délre eső része a HIV által leginkább fertőzött vidék. A világszerte számon tartott 33,4 millió HIV-beteg 67 százaléka ott él.


Évente 2,7 millió ember fertőződik meg.


2008-ban 2,7 millió új HIV-fertőzöttet regisztráltak szerte a világon (közülük 400 ezren 15 év alattiak), ami nagyjából ugyanannyi, mint a megelőző évben, 2001-ben azonban még mintegy 3 millió új fertőzést észleltek.


Jelenleg a leggyorsabban Európa fertőződik.


A világon jelenleg Európában terjed a leggyorsabban a HIV vírus: 2008-ban a kontinens nyugati részében húszezerrel, Kelet-Európában és - a WHO statisztikáiban az európai térséghez sorolt - Közép-Ázsiában együttesen 80 ezerrel nőtt az AIDS-betegek száma. Összesen 1,2 millióan szenvednek Európában AIDS-ben.


Rendkívül gyorsan nő a betegek száma Ukrajnában, Moldovában, Észtországban és Lettországban. A betegség európai terjedése jelentős részben a vénás kábítószerek használatára vezethető vissza.


A szegények betegsége.


Egy, maga nemében első amerikai kormányzati tanulmány azt találta, hogy a heteroszexuális, intravénás drogot nem használó emberek esetében a HIV-fertőzés leginkább a szegénységgel sújtott városrészekre jellemző. Az itt élők kétszer nagyobb valószínűséggel lettek fertőzöttek, mint a városok tehetősebb részein élők. A kutatás szerint a rasszhoz tartozás viszont nem befolyásolja a kockázatot: a fertőzöttség arányát tekintve nem mutatkozott értékelhető különbség a feketék, a fehérek vagy a spanyol ajkúak statisztikái között.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

AIDS-elleni demonstrálók 2010. július 20-án Bécsben


Bár nincs ellenszere, mégis rengeteg egyszerű eszközt sem használunk ki megelőzésére.


Mivel a HIV-fertőzés után kialakuló AIDS-betegségnek jelenleg még nincs gyógymódja, sem megelőző vakcinája, ezért a szakemberek hangsúlyozzák a fertőzés elkerülésének, megelőzésének fontosságát. Bill Gates, a Microsoft alapítója, a bécsi konferencián úgy vélekedett, hogy a források megfelelő felhasználásával 2013-ig akár 90 százalékkal is csökkenthető lenne az új fertőzések száma.


A férfi körülmetélés a heteroszexuális férfiaknál hatvan százalékkal csökkenti a megbetegedés esélyét, a Szaharától délre fekvő országokban 41 millió férfinál lehetne élni a megelőzésnek ezzel az eszközével.


A női óvszer bár hasznos, 15 éve csak vicc tárgya.


A konferencián felszólaló AIDS-aktivisták szerint bár a női óvszer ugyanolyan hatékony, mint férfi megfelelője, mégsem terjedt el olyan mértékben az AIDS elleni harcban, mint ahogyan megérdemelné.


2008-ban a férfi óvszerekből 2,4 milliárdot adtak el, míg a női óvszerek esetében ez a szám mindössze 18,2 millió volt. A szub-szaharai Afrikában, ahol a felnőtt férfiak 60 százaléka HIV-pozitív, 300 nőből mindössze egy fér hozzá női óvszerhez. Ráadásul míg Zambiában egy férfi óvszer mindössze 1 centbe kerül, a női párja 50 centbe. Az aktivisták szerint probléma az is, hogy a női óvszer bár 15 éve létezik, még mindig csak vicc tárgya, a gyártók a férfi kondommal ellentétben fantáziadús marketinggel nem támogatják a terméket.


Elkészült az első igazán bíztató szer nőknek megelőzésre.


A bécsi konferencián bemutatták az első mikrobicid szert, amely tényleg hatékonynak tűnik. Egy HIV-ellenes gyógyszer hatóanyagát, tenofovirt tartalmazó hüvelyi gélről van szó, amely az első kutatások szerint jelentősen csökkentette nők HIV-fertőzés kockázatát.


A Gilead Sciences hüvelyi géljének tesztelésébe 889 dél-afrikai HIV-negatív, nagyvárosban (Durban) és vidéken élő nőt vontak be. A csoportból valójában 445 nő kapta a szert tartalmazó gélt, 444-en pedig placebót. A követés során mindannyian havonta vettek részt ellenőrzésen, ahol óvszereket, valamint a szexuális úton átadható betegségekkel kapcsolatban tájékoztatást is kaptak. A vizsgálat végéig az első csoportban 38, a másodikban 60 nő lett HIV-fertőzött. A két és fél éves kipróbálás alatt tehát a hüvelyi gél átlagosan 39 százalékkal csökkentette a HIV-fertőzés kockázatát.


A gélt az aktus előtt 12 órával és azt követően 12 órával is alkalmazni kell az előírás szerint. A szer a HIV-víruson kívül a genitális herpesz vírusa ellen is jobb védettséget adott alkalmazóinak: 51 százalékkal kisebb volt náluk a fertőzések aránya.


Az eredményeket most egy nagyobb kutatásban is igazolni kell. Ahhoz, hogy az amerikai engedélyt megkaphassa HIV-fertőzést megelőző gélként, legalább 80 százalékban kell hatékonynak lennie.


Jelenleg 16 millió AIDS-beteg szorulna kezelésre, közülük csak ötmillió jut hozzá.


Bár az ENSZ 2000-ben célul tűzte ki, hogy az évtized végére minden AIDS-beteg orvosi kezelésben részesülhessen, ez a törekvés azonban meghiúsult. A Nemzetközi AIDS Társaság (IAS) adatai szerint mintegy ötmillió fertőzöttet kezelnek a szerzett immunhiányos betegséggel, 11-14 millió beteg azonban nem jut hozzá a szükséges gyógyszerekhez.


A szakértők a HIV-fertőzöttek kezelésének minél korábbi elkezdését javasolják.


A HIV-fertőzött emberek antiretrovirális - retrovírus elleni - kezelésének korábbi kezdetére tett ajánlást egy vezető szakértőből álló testület a bécsi konferencián. A szakértői testület véleménye szerint a koktélként is ismert gyógyszerkombináció korai adagolása csökkentheti a hosszú távú halálozási adatokat.


Az Egészségügyi Világszervezet 2006-ban felállított irányelvei azt ajánlották az orvosoknak, hogy a kezelést akkor kezdjék meg, amikor a páciens CD4 sejtjeinek, - a HIV által megcélzott legfontosabb immunsejteknek -, a száma 200 alá megy mikroliterenként a vérükben. Ezt a határszámot a WHO tavaly 350 CD4 sejtre emelte mikroliterenként, ám a szakértői testület azt javasolja, hogy a fertőzött embereket már akkor kezdjék el kezelni, amikor a vérükben mikroliterenként 500 alá csökken a CD4 sejtek száma, függetlenül attól, hogy az egyének mutatják-e az AIDS-betegség tüneteit vagy sem.


"Nincs olyan CD4 sejtszám, amelynél a kezelés megkezdése ellenjavallt vagy nem ajánlott lenne" - hangsúlyozta a testület. Ajánlják továbbá a terápiát terhes pácienseknek és 60 év fölöttieknek, valamint olyanoknak is, akiknél magas a szív- és érrendszerű betegségek kockázata vagy más fertőzésük (például hepatitisz-B és hepatitisz-C) is van.


Az egészséges, HIV-vírussal nem fertőzött emberek CD4 sejtszáma vérükben 1000 és 1500 között van mikroliterenként.