Újabb érv a rotavírus elleni oltás mellett

Vágólapra másolva!
A rotavírus elleni oltás segítségével jelentősen csökkenthető az akut gyomor-bél-hurut (gasztroenteritisz) miatti kórházi kezelések száma.
Vágólapra másolva!

A kisgyermekek között a rotavírus a súlyos hasmenés és kiszáradás vezető oka, világszerte évi több, mint félmillió esetben okoz halált. A betegség évente 55-70 ezer kórházi kezelést tett szükségessé az Egyesült Államokban, mielőtt a rotavírus elleni oltás megjelent a piacon 2006-ban.

Aaron Curns, az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) munkatársa és kollégái 18 amerikai államban vizsgálták meg a rotavírus-szezonban 2000-2006, illetve 2007-2008 között akut gyomor-bél-huruttal kórházba került kisgyermekek számát. Rotavírus-szezonnak a januártól júniusig terjedő időszakot tekintették.

Kiderült, hogy 2007-ben 16 százalékkal alacsonyabb volt a kórházi kezelések száma a vizsgált csoportban a korábbiakhoz képest, ez a csökkenés 2008-ra már 45 százalékos volt. A kutatók becslései szerint a 2008-as rotavírus-szezonban 55 ezer kórházi kezelést sikerült megelőzni.
"Az eredmények nagyon fontosak a kedvező hatás kihangsúlyozásában és a rotavírus elleni oltás elfogadottságának növelésében, mind az Egyesült Államokban, mind más országokban" - olvasható a Journal of Infectious Diseases folyóirat honlapján.