Levegő útján terjed az új veszélyes gombatörzs

Vágólapra másolva!
Számos halálesetért felelős az Egyesült Államokban egy levegő útján terjedő gombatörzs, melyet nemrég fedeztek fel a Duke Egyetem Orvosi Központjának kutatói. Az új típusú fertőzés nem előzhető meg, mivel jelenleg nem létezik ellene védőoltás.
Vágólapra másolva!

A Duke Molekuláris Genetikai és Mikrobiológiai Intézet közlése szerint a most felfedezett gomba megjelenése aggodalomra adhat okot, mivel leginkább egészséges embereket fenyeget, annak ellenére, hogy a gombás fertőzések általában HIV-fertőzötteken vagy szervátültetett betegeken jelennek meg.

A Cryptococcus gatti okozta kórházi esetek az Egyesült Államok északnyugati régiójában 25 százalékban vezettek halálhoz, szemben a kanadai Brit Kolumbiában történt esetek 8,7 százalékával. Az oregoni esetek lefolyása azonban jóval komplikáltabb volt, mint a szokásos Cryptococcus neoformans esetén, ugyanakkor a kanadai - régi típusú - gomba nem jelentett járulékos veszélyt.

Az új típusú fertőzés akár hónapokkal a kórokozóval való találkozás után is jelentkezhet. A tünetegyüttes köhögésből, éles mellkasi fájdalomból, nehézlégzésből, fejfájásból, lázból, éjszakai izzadásból és fogyásból áll. Állatok esetében orrfolyás, bőrduzzanat, légzési és idegrendszeri problémák jelentkezhet. A fertőzés kezelhető, de jelenleg nem előzhető meg, ugyanis még nem létezik az új törzs ellen védőoltás.


A munkacsoport szerint, mivel a gomba szexuális és aszexuális úton való szaporodásra is képes, az új, agresszívebb törzs a trópusi területeken élő forma és a szokványos forma rekombinációjának következtében jött létre.


A klímaváltozás segítheti a Cryptococcus gatti további terjedését, amelynek mikroszkópikus nagyságú részecskéi a levegőben terjednek, belégzésük embernél és állatnál is fertőzést okozhatnak.