Diftériás megbetegedést észleltek Ungváron

Vágólapra másolva!
Torokgyíkot állapítottak meg a napokban Ungváron egy helyi lakosnál az orvosok, de a szakemberek szerint nem kell járványtól tartani a kárpátaljai megyeszékhelyen.
Vágólapra másolva!

A diftériát egy 38 éves nőnél diagnosztizálták, aki március 28-án észlelte magán a betegség tüneteit, de csak március 30-án fordult orvoshoz. A közepesen súlyos beteg családjának tagjait megvizsgálták, de egyiküknél sem találtak betegségre utaló jeleket - közölte csütörtökön Mikola Vascsenko, Ungvár közegészségügyi és járványügyi főorvosa.


A szakember elmondása szerint a közegészségügyi hatóság ura a helyzetnek, a jelenleg kórházban kezelt beteg lakását fertőtlenítették, diftériajárványtól nem kell tartani a városban.


Vascsenko emlékeztetett rá, hogy az utóbbi időben Ungváron egyre többen utasítják vissza a diftéria elleni, egyébként kötelező védőoltást. Velük szemben azonban semmilyen törvényi szankcióval nem lehet élni, kivéve a munkahelyi közösségből való kitiltást - tette hozzá.


Vira Csizs, Kárpátalja közegészségügyi és járványügyi főorvosa ugyancsak megerősítette, hogy Ungváron nincs diftériajárvány. Hivatalos adatok szerint Ungváron utoljára az 1990-es évek közepén észleltek hasonló fertőzést.