Vágólapra másolva!
Mielőtt elindulunk a szabadba, hogy élvezzük a jó időt, gondoljunk a kullancsok által terjesztett Lyme-kórra - javasolják a szakemberek.
Vágólapra másolva!

A legtöbb kullancscsípés áprilistól októberig történik, így ebben az időszakban kell számítani a Lyme-kór felbukkanására is. A kullancsok az őzek és más vadállatok által lakott, magas füvű területeket kedvelik.


A megelőző intézkedések közé tartozik a kullanccsal erősen fertőzött területek elkerülése, a szoros ruházat viselése, a kullancsriasztó szerek használata és a bőr rendszeres átvizsgálása.


A Lyme-kór legkorábbi jele a kiütés, azonban ez nem mindig jelentkezik. Felléphet a klasszikus Lyme-folt, de jelentkezhet dupla Lyme-folt, vagy rózsaszínű ovális kiütés is. A kiütés mérete gyakran növekszik, azért minden terjedő kiütést vagy bőrpírt Lyme-gyanúsként kell kezelni. Nem ritka, hogy összetévesztik gombás fertőzésekkel vagy mérges szömörce nedvére adott reakcióval.


A betegség előrehaladásával a következő tünetek jelentkezhetnek: láz és rossz közérzet, influenza-szerű tünetek orrdugulás nélkül, idegrendszeri tünetek, például az arc egyik oldalának renyhesége vagy gyengesége, agyhártyagyulladáshoz hasonló tünetek, például láz, fejfájás, tarkómerevség, hányinger, ízületi duzzanat, valamint látásproblémák. A Lyme-kór kezdeti stádiuma antibiotikummal általában gyógyítható.