Banánnal az AIDS ellen

Vágólapra másolva!
Egy új HIV-gátlószer, melyet banánból állítottak elő, segíthet a vírus terjedésének megelőzésében - állítják a Michigani Egyetem Orvosi Karának munkatársai.
Vágólapra másolva!

A természetes körülmények közül növényekben előforduló lektinek képesek megállítani azokat a láncreakciókat, amelyek fertőzéshez vezetnek.


A Journal of Biological Chemistry március 19-i számában megjelent tanulmány szerint laboratóriumi körülmények között a banánban lévő lektin, a BanLec, olyan hatásosnak bizonyult, mint két jelenleg is használatban lévő HIV-gátló gyógyszer.


"Az Egyesült Államokban a HIV terjedésének még mindig nem lehet gátat szabni, a szegényebb országokban pedig kifejezett robbanás tapasztalható. A betegség szörnyű emberi szenvedés forrása, ráadásul a kezelés kifejezetten költséges" - nyilatkozta az AFP-nek a vizsgálat témavezetője, Dr. David Marvovitz, belgyógyász professzor.


Jelenleg a gumióvszer használata a fertőzés legbiztosabb megelőző eszköze, azonban a fejlődő országokban a hölgyek kevésbé tudják kontrollálni partnereiket.


A lektinek cukorkötő fehérjék, melyek sikeresen azonosítják az idegen betolakodókat, például a vírusokat. A BanLec a HIV cukorban gazdag, gp120 fehérjéjéhez kötődik, meggátolva annak belépését a szervezet sejtjeibe.


A lektinek annyira hatásosak, mint a T-20 és a Maraviroc, mely anyagokat jelenleg is alkalmazzák a HIV-fertőzöttek kezelésében, azonban a BanLec jóval alacsonyabb ára vonzó alternatívát jelenthet.