A haitieknek most a maláriától kell rettegniük

Vágólapra másolva!
Egy friss amerikai jelentés szerint a rögtönzött táborokban élő többszázezer haiti menekültre és a helyszínen dolgozó segélyszervezetek többezer munkatársára most a malária veszélye leselkedik.
Vágólapra másolva!

"Haitin a szabad ég alatt vagy ideiglenes táborokban lakó hontalanok és a segélyszervezetek több ezer dolgozója a malária jelentős kockázatának van kitéve" - áll az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) heti morbiditási és mortalitási jelentésében. A Plasmodium falciparum okozta malária, amely a malária legsúlyosabb típusának számít, ugyanis járványos méreteket öltött Haitin.


A január 12-én bekövetkezett 7-es erősségű földrengés során több mint 222 ezren vesztették életüket, és a katasztrófát követően több mint egymillió ember vált földönfutóvá. A nyomorban élő karibi államot most az esős évszak sújtja, a malária minden évben májusban vagy júniusban tetőzik, az esőzések vége után. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet adatai szerint Haitin évente 30 ezer megerősített maláriás esetet jelentenek, bár a szúnyogcsípés útján terjedő betegség tényleges előfordulása közelebb állhat a 200 ezerhez.


Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2008-ban a világon körülbelül 243 millió maláriás eset közül közel 863 ezer vezetett halálhoz.