Igazi férfi nem megy orvoshoz

Vágólapra másolva!
Az afro-amerikai férfiak veszélyeztetik egészségüket azzal, hogy elkerülik a szűrővizsgálatokat a férfiasságuk védelme érdekében. Úgy hiszik ugyanis, hogy mivel a férfiasság mércéje a szexualitás és a szexuális teljesítmény, egy egészségügyi vizsgálat, például egy HIV/AIDS teszt esetleg gyengének mutathatja őket.
Vágólapra másolva!

Dr. Waverly Duck és kollegái az afro-amerikai férfiak egészségtudatosságát és önértékelését vizsgálták a legújabb kutatásaik során.


Az eredmények szerint az afro-amerikai férfiak szemében a férfiasság legfontosabb fokmérője a szexuális aktivitás. A megkérdezettek kétharmadának a patriarchia, a heteroszexualitás, a fizikai dominancia és a gazdasági biztonság jelentik a férfiasság alappilléreit. A legfontosabb azonban minden esetben a szexuális teljesítmény. Az ilyen férfiak szemében az egészségügyi vizsgálatok, köztük a HIV/AIDS tesztek is a gyengeség jeleként értelmezhetők, a vizsgálatok eredményei ugyanis gátolhatják őket a szabad szexualitás gyakorlásában. A megkérdezettek elmondása szerint csak akkor vállalkoznának ilyen vizsgálatokra, ha az esetleges kezelés nem zavarná meg a szexuális életüket.


Dr. Waverly Duck szerint ezek a vizsgálati eredmények szükségessé teszik egy új viselkedésmodell kifejlesztését a fekete férfiak esetében.


"Ha az afro-amerikai férfiak a férfiasságuk megőrzésének érdekében kerülik el az orvosokat és a szűrővizsgálatokat, akkor újfajta megközelítési módra van szükség ebben a csoportban. Az önkéntes szűrővizsgálatokat (prosztatarák, szívbetegségek, HIV/AIDS) a sürgősségi ügyeleten is elérhetővé kellene tenni, ahol ezek a férfiak gyakrabban megfordulnak, és jobb kapcsolatot ápolnak az orvosokkal."