A világ első robot által végzett prosztata-eltávolítása

Vágólapra másolva!
Egy prosztataműtét előtt álló kanadai férfinak minden oka megvolt arra, hogy az átlagosnál is jobban izguljon: a beavatkozást kizárólag robotok végezték.
Vágólapra másolva!

Az orvosi áttörésnek számító esemény során a montreali általános kórházban egy McSleepy becenevű altatórobot altatta el a beteget. Ezt követően a DaVinci sebészrobot végezte távirányítással a finom műtétet.


A McGill Egyetem Egészségügyi Központjának szakértői a kórházban kijelentették, hogy a teljes egészében automatizált műtét biztosíthatja a legmodernebb és legpontosabb betegellátást. Dr. A.


Aprikian szerint a robot lehetővé teszi az orvosok számára, hogy egy munkaállomásról működtessék finom ujjmozdulatokkal a sebészeti eszközöket olyan pontossággal, amire az ember egyedül nem lenne képes.


Az altatórobotot már 2008 óta használják a kórházban, ahol a világon elsőként használtak teljesen automatizált rendszert a betegek altatására. DaVinci sokkal újabb, csupán idén nyáron fogták munkára, de a két robotot most használták először egyszerre.


Dr. Aprikian szerint McSleepy tökéletes körülményeket biztosít a robotműtéthez. Az automatizált érzéstelenítés a robotnak köszönhetően minden alkalmazáskor ugyanazt a magas színvonalat garantálja, a szakértelem szubjektív szintjétől függetlenül.


Munkatársa, Dr. Thomas Hemmerling úgy véli, a robotok egészségügyi alkalmazása nagyobb biztonságú és pontosságú ellátást tesz lehetővé, ami végül a kimenetelt is javítja. A szakember ugyanakkor azt is hangsúlyozta, nem tartja elképzelhetőnek, hogy a gépek bármikor átvehessék az uralmat a kórházakban.


A robotok nem helyettesíthetik az orvosokat, pusztán segíthetik őket a magasabb színvonal elérésében.