Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban működő Országos Gamete Jótékonysági Alap szakértői szerint a spermát adományozó férfiaknak több elismerésnek kellene járnia, mint a petesejtet adományozó nőknek.
Vágólapra másolva!

A szervezet vezetője, Laura Witjens szerint - aki maga is petesejtdonor - a közvélemény nem ismeri el a spermát adományozó férfiak érdemeit. "Bár a petesejt adományozás invazív beavatkozás, és a komplikációk előfordulási aránya is magasabb, a spermadonorok legalább annyit tesznek a gyermekre vágyókért, mint azok a nők, akik petesejtjüket adományozzák a jó ügyért."


A termékenységi klinikák nem fizethetnek az adományozott spermáért és petesejtekért, de 250 font (mintegy 75 ezer forint) kompenzációt adhatnak a donoroknak. "Ez az összeg sajnos nagyon kevés figyelembe véve, hogy a petesejtet adományozó nőknek hormonkezelésen kell átesniük és műtéti úton távolítják el belőlük a petesejtet, a spermadonoroknak pedig hónapokig tartózkodniuk kell a szextől és az alkoholfogyasztástól" - nyilatkozta Ms. Witjens.


"A férfi spermadonoroknak egészséges 20 és 45 év közötti férfiaknak kell lenniük, akiknek legalább egy hónapig tartózkodniuk kell mindenféle szexuális együttléttől. Csakúgy, mint a petesejtdonorok, ezek az emberek hősök" - tette hozzá a szakember.