Férfidolog: percenként három ember hal meg prosztatarákban

Vágólapra másolva!
Prosztata kampányt szervezet a Magyar Urológusok Társasága, melynek célja felhívni a magyar lakosság figyelmét a prosztata megbetegedésének kockázatára. A kampány programja ismerteti a prosztata megnagyobbodás és a prosztatarák előjeleit, tüneteit és hangsúlyozza a rendszeres szűrővizsgálatok szerepét.
Vágólapra másolva!

Statisztikai adatok szerint Magyarországon évente mintegy 400 ezer férfi szorul kezelésre a prosztata megnagyobbodás tüneteivel, és évente mintegy 3500-4000 új beteget regisztrálnak prosztatarákos szimptómákkal. Arányosan az életkor növekedésével a prosztata megbetegedéseinek lehetősége is növekszik. Elváltozás a 30-40 éves férfiak 10-25 százalékát, az 50 év feletti férfiak 50 százalékát, a 70 év felettiek 75 százalékát, valamint a 80 év felettiek 90 százalékát érinti.


Ennek kapcsán Prof. Dr. Pajor László, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke beszélt arról, mennyire fontos, hogy a szűrővizsgálatok jelentőségét az e tekintetben veszélyeztetett korban lévő, ötven év feletti magyar férfiak belássák. Azonban a betegségek korai felismerését éppen a szűrővizsgálatoktól való vonakodás, és félelem teszi lehetetlenné. Azonban ötven éves kor felett minden harmadik magyar férfinél jelentkezik enyhébb, vagy komolyabb vizeletürítési, vizelettartási probléma. Mindez pedig a családi életet is megmérgezheti. Ezért is fontos, hogy minél gyorsabban enyhüljenek a panaszok a megfelelő terápia alkalmazásával.


Szűrővizsgálatok alkalmával a férfiak a fizikális vizsgálat mellett, az úgynevezett PSA vizsgálaton esnek keresztül. Így maga a prosztatarák öt évvel korábban válik felismerhetővé az orvosok számára, a daganat pedig többnyire a gyógyítható stádiumban van. Igaz a prosztatarák hosszú lefolyású betegség, mely sokáig nem okoz tüneteket, előrehaladott stádiumában azonban már okozhat vérvizelést, fájdalmas vizeletürítést és több olyan tünetet is, amelyek a jóindulatú daganat szimptómái.


Ugyan a program elsősorban a férfiakat szólítja meg, de igyekszik rábírni a nőket is arra, hogy bátorítsák párjukat, és álljanak mellettük támaszként. Olyan okok, mint a büszkeség, a családfőre háruló elvárások, a félelem nem homályosíthatják el azt a tényt, mely szerint a tüdőrák után a prosztatarák az a daganatos megbetegedés, mely a legtöbb áldozatát szedi világszerte. Percenként ugyanis három ember veszti életét prosztatarákban.