A csúnya férfiak termékenyebbek lehetnek

Vágólapra másolva!
A csúnya férfiaknak jobbak az esélyeik, hogy teherbe ejtsék életük párját, mert termékenyebbek vonzó társaiknál, sejteti egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

Aki nem különösebben jóvágású, annak sem kell félnie, hogy kevesebb az esélye apává válni, mint egy macsónak - sejteti egy új, ausztrál kutatás. Az átlagos férfiakról ugyanis állatkísérletek alapján azt feltételezik, hogy nagyobb mennyiségű spermát bocsátanak ki magukból, mivel életük folyamán erre kevesebb lehetőségük adódik.


Az elmélet egy olyan kutatás alapján született, mely a guppik szaporodási szokásait vizsgálta, valamint egy korábbi, csirkékkel végzett kísérlet is hasonló eredményekre jutott.


A Nyugat-Ausztrál Egyetem kutatóinak megfigyelése szerint néhány hím hal egyfajta műsort rendez a potenciális társnak. Mutogatják színes kültakarójukat, kitárják nagy uszonyaikat, begörbítik testüket. A hímivarsejtjeik azonban nem voltak túl jó minőségűek. "Azok a hímek, melyek túlnyomórészt lopva párosodtak, nem voltak olyan díszesek, de a spermáik gyorsabban úsztak, mint azok, melyek udvaroltak." - nyilatkozta az AFP-nek dr. Jonathan Evans, az egyetem biológusa, akinek tanulmánya a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences-ben jelent meg.