A csökkenő tesztoszteronszint újabb kellemetlen mellékhatása

Vágólapra másolva!
30 éves kortól kezdve a férfiak tesztoszteronszintje évente 1-2 százalékkal csökken, miközben 40 éves kortól az alvásminőség is romlik. Mellékhatásai miatt azonban nem ajánlják az orvosok, hogy hormonterápiával kezeljék a rosszul alvókat.  
Vágólapra másolva!

Montreali Egyetem Pszichológia Tanszékének kutatója, Zoran Sekerovic szerint az 50 év feletti férfiak körében kapcsolat lehet a tesztoszteronszint és az alvásminőség között.

Fiatal férfiaknál a mélyalvás az alvásidő 10-20 százalékát teszi ki, ez 50 éves korra 5-7 százalékra csökken, míg 60 év felett el is tűnhet.

A kutató a jelenséget azzal magyarázza, hogy a húszas éveikben járó férfiaknál ez az összefüggés nem áll fenn, mivel agyi pályáik épek.

"A kor előrehaladtával csökken az idegsejtek mennyisége, és az agyi aktivitás szinkronizációja már nem tökéletes, ezért lesz kevesebb a mélyalvás időtartama." - közölte Sekerovic. A mélyalvás nagyfokú szinkronizációt igényel, ezt az alacsony tesztoszteronszint rontja, és éppen ez a magyarázat arra, hogy a férfiak 20 százaléka nem képes a mélyalvásra."

A kutató úgy véli, hogy a felmérés eredménye miatt kiújulhat a hormonterápia körülötti vita. Sekerovic szerint a mélyalvás hiánya súlyos probléma, mely tesztoszteronnal kezelhető, azonban a hormonterápiának számos mellékhatása ismert. Éppen ezért nagyon fontos, hogy jobban megértsük a mélyalvás csökkenésének mechanizmusait.