A hideg időjárás prosztatarákot okozhat

Vágólapra másolva!
A száraz, hideg időjárás és a prosztatarák gyakoribb előfordulása között összefüggést találtak az Idahói Állami Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok egészségügyi statisztikáit elemezve Sophie St. Hilaire, az Idahói Állami Egyetem munkatársa csoportjával megállapította, hogy a megyék időjárása és a rákkockázat között kapcsolat van.


Ez nem jelent közvetlen bizonyítékot az időjárás és a betegség összefüggésére, a kutatók azonban valószínűsítik, hogy az időjárás a levegőszennyezés változásán keresztül befolyásolja a prosztatarák előfordulásának gyakoriságát. St. Hilaire szerint a szennyezők, például a növényvédőszerek lebomlása sokkal lassabb hideg időjárás esetén.


A jelentés szerint a prosztatarák átlagosan minden hatodik férfit érint világszerte, ám gyakoribb az északi féltekén, mint a délin. Az eddigi elméletek szerint ez összefügg azzal, hogy kevesebb napsütés éri az északabbra élőket, ami a D-vitamin hiányához vezet. A HealthDay News című amerikai egészségügyi portálnak azonban St. Hilaire úgy nyilatkozott, hogy más meteorológiai tényezők is befolyásolhatják a prosztatarák előfordulásának gyakoriságát.