Vágólapra másolva!
Tudósok szerint a férfiaknak valószínűleg gyengébb az immunrendszere, és fogékonyabbak egy bizonyos férfi-influenza fertőzésre, mint a nők.
Vágólapra másolva!

A Cambridge Egyetem kutatóinak új elmélete szerint hormonális különbségek és evolúciós tényezők miatt a férfiak sokkal hajlamosabbak a fertőzésekre, mint a nők.


Egy sor állatfajnál megfigyelték, hogy immunrendszerüket tekintve a hímek inkább nevezhetők a gyengébbik nemnek. Arra is fényt derítettek már korábban, hogy a hímek és a nőstények között jelentős különbségek tapasztalhatók a téren is, hogyan veszik fel a harcot a fertőzésekkel szemben. Ezt a különbséget általában a hormonokkal magyarázzák a szakemberek, vagyis, leegyszerűsítve elmondható, a magasabb tesztoszteron szint több köhögést és megfázást eredményez.


A Cambridge Egyetem kutatói egy matematikai modellt dolgoztak ki, amellyel az olyan külső tényezők szerepét kívánták jobban megvizsgálni a női és férfi immunrendszer kialakulásában, mint a gazdaság vagy a járványok hatásai. Ezzel arra próbáltak rájönni, hogy a férfi és a női immunrendszer közötti különbség milyen evolúciós hatások eredménye.


A kutatók azt találták, hogy a férfiak, akik eleve inkább hajlamosak a kockázatos, veszélyes magatartásformák gyakorlására, mivel a nőkért versengeniük kell, a fertőző ágensek felé illetve számára is sokkal nyitottabbak voltak.