Mit együnk, ha székrekedésünk van?

Vágólapra másolva!
A székrekedést - ha nincs mögötte szervi elváltozás - civilizációs betegségként tartjuk számon, amiért többnyire a helytelen táplálkozás a felelős. De mit is tanácsos enni, hogy elkerüljük?
Vágólapra másolva!

A kellemetlen tünetek kialakulásában egyaránt szerepet játszhat a helytelen életmód és táplálkozás. Első sorban a finomított élelmiszerekből álló rostszegény étrend, a kevés folyadékfelvétel, a rendszeres testmozgás hiánya. A székrekedés oka az esetek nagy részében a bélrenyheség, azaz a belek lassú mozgása. Étrendünk legyen diétás rostban gazdag, ezzel növelhetjük a salakanyagok mennyiségét.


Lehetőleg vegyes étrendet állítsunk össze magunknak és minden étkezésünk tartalmazzon magas víztartalmú zöldséget és gyümölcsöt.


Emésztést segítő ételek:


Rostok
Kiváló rostos étel a zabpehely, zabkorpa, búzakorpa, búzapehely, búzacsíra, rozspehely, árpapehely, müzlik, barna rizs.


Gyümölcsök
A gyümölcsöket meghámozva vagy párolva együk. A natúr gyümölcslevek és a lekvárok segítik a bélmozgást és nem okoznak görcsös összehúzódást. A banán szerotonin-tartalma pedig szintén segítheti bélmozgásunkat.


Aszalt gyümölcsök
Előnyös hatású a reggel, éhgyomorra fogyasztott, előző este beáztatott aszalt szilva és annak leve.


Gabona- és tésztaipari termékek
Válasszuk a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket, péksüteményeket, tésztákat.


Méz
Kíméletesen fokozhatjuk a bél mozgását az ételek kémiai ingert jelentő hatásával, például mézzel, ami igazi csodaszer lehet.


Folyadékbevitel
Figyeljünk arra, hogy az étkezések után mindig igyunk egy pohár vizet. Az ételek különböző korpákkal és pelyhekkel történő dúsításakor sem szabad elfeledkezni a bőséges folyadékfelvételről, ilyenkor igyunk naponta két liter folyadékot. A levesek, mártások, savanyított tejtermékek fogyasztása szintén növeli a folyadékfelvételt.


Kerülendő ételek:


- Az erős fűszerek fokozzák a bél görcskészségét


- A keményre főzött - 10 perces - kemény tojás fogyasztása nem ajánlott


- Ne tervezzünk étrendünkbe apró magvas gyümölcsöket


- Ne együnk száraz hüvelyeseket, szárazbabot, sárgaborsót és lencsét


- Ritkábban szerepeljen étrendünkben sötétre főzött tea, feketekávé, keserű csokoládé, fehérkenyér, burgonyapüré


Az étkezési szokások megváltoztatása mellett rendszeres testedzéssel - futás, kocogás, séta, szobakerékpározás, reggeli torna - is fokozhatjuk a belek mozgását. Az ételek, italok és a mozgás bélrendszerre gyakorolt mechanikus ingere elősegíti a salakanyag-tartalom kiürülését a bélből.



Forrás: [origo]
Forrás: [origo]