Az irritabilis bél szindróma közérzetünk, akár a nemi életünk befolyásolója is lehet

Vágólapra másolva!
Gyakran nem is figyelünk oda az olyan tünetekre, mint a hasfájás, a székrekedés vagy a hasmenés. Azonban, ha a tünetek tartósan fennállnak, gondolni kell az irritábilis bél szindrómára is, ami még a nemi életünket is ronthatja vagy akár depressziót is okozhat.
Vágólapra másolva!

A panaszok jellemzően serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődnek és igen változatosak lehetnek, az enyhétől egészen a súlyosig. Leggyakrabban csak enyhe tünetek vannak jelen, súlyossá főként csak stressz, illetve hangulati zavarok, mint például szorongás vagy depresszió esetén válnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hangulati zavarok nem okoznak IBS-t.

Irritábilis bél szindrómában jelentkezhet puffadás, fokozott gázképződés, teltségérzés. A fájdalom általában nem folyamatos, jellemzően étkezés után jelentkezik és székletürítésre megszűnik. Felléphet krónikus, fájdalmas hasmenés vagy székrekedés is. Egyes esetekben étvágytalansággal, lehangoltsággal, érzelmi zavarokkal is találkozhatunk.

A tünetegyüttest el kell különíteni a gyulladásos bélbetegségektől, így a Crohn-betegségtől és a fekélyes vastagbélgyulladástól - a fő különbség, hogy ezekben az esetekben ki lehet mutatni a bélfal elváltozásait, míg irritábilis bél szindróma esetében ezek az elváltozások nincsenek jelen.

Nemi életre is kihat

Az irritábilis bél szindrómát sokan pszichoszomatikus betegségnek tartják: a szorongásra, depresszióra hajlamos, érzelmileg labilis, a stresszhelyzetekkel nehezen megbirkózó emberek nehezen dolgozzák fel problémáikat, ez pedig gyakran testi tünetek formájában nyilvánul meg. Emiatt mindenképp figyelmet kell fordítani a lelki tényezők feltárására is.
A hosszú időn keresztül fennálló tünetek ezen kívül negatív irányban befolyásolják a fizikai és szellemi teljesítményt, továbbá a nemi életet. Az állandó feszültség pedig akár depressziót is okozhat.

Hogyan jutunk el a diagnózisig?

Sok esetben a betegek el sem jutnak az orvoshoz, mivel panaszaikat átmenetinek és ártalmatlannak gondolják. Kezelés nélkül az irritábilis bél szindróma életveszélyt ugyan nem jelent, azonban nagymértékben ronthatja az életminőséget. Az állandó hasmenés rontja a tápanyagok felszívódását, ezáltal testsúlyvesztés és az immunrendszer gyengülése következik be. A székrekedés pedig igen gyakran jár együtt hasi fájdalommal.
A vizsgálatok során ki kell zárni a tejcukor-érzékenységet, a lisztérzékenységet, a gyulladásos bélbetegségeket, illetve 50 éves kor felett a vastagbélrákot is. Mindenképpen kivizsgálásra van szükség véres széklet, fogyás, vérszegénységre utaló jelek vagy a közelmúltban tett utazás esetén.

Küzdelem a tünetek ellen

A legtöbb esetben egyénre szabott kezelésre van szükség. A szindróma kezelésében kulcsszerepet játszik az életmódváltás. Szokjunk le a dohányzásról és alkoholt se fogyasszunk. A stressz hatékonyan csökkenthető például autogén tréning, relaxációs technikák, meditáció vagy sport segítségével. Emellett étkezési szokásainkon is változtatni kell: a rendszeresség mellett a mértékletesség is fontos.

Kerüljük a zsíros, nehéz ételeket, a cukrot és a kávét, de fogyasszunk rostokban gazdag zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat. Szintén ajánlatos mellőzni a puffasztó ételeket (káposztafélék, karfiol, brokkoli, hagymafélék). A gyógyteák közül segíthet a borsmenta, az édeskömény, az ánizs és a kamilla, emellett megpróbálkozhatunk a vény nélkül kapható probiotikus készítményekkel is.

Egyes esetekben pszichiátriai kezelésre is szükség lehet, ez állhat pszichoterápiából és/vagy gyógyszeres kezelésből.

Dr. Menyhárt Orsolya
Belgyógyász szakorvos

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]