A székrekedés kezelésének fontosságáról

Vágólapra másolva!
Többnyire nehezen beszélünk róla, még orvoshoz sem szívesen megyünk, pedig az elhúzódó székrekedés a vastagbél nyálkahártyáját is tönkreteheti.
Vágólapra másolva!

A székrekedés nem csak kellemetlen, hanem idővel veszélyes következményekkel is járhat. Ezért is fontos, hogy legyőzzük a szégyenérzetet és orvoshoz forduljunk. A tünetek gyakran megtévesztőek lehetnek, hihetjük, hogy csak átmeneti gyomorrontásról van szó, de ha a probléma állandósul, valószínűleg magától nem is fog elmúlni.


Székrekedésről - orvosi szóval obstipáció - akkor beszélhetünk, ha heti háromszorinál kevesebb a székletürítés, ha kevés mennyiségű a széklet, vagy ha nagyon kemény és száraz. Sokszor ez lehet a hátterében annak is, ha olyan érzés alakul ki bennünk, hogy a végbél még nem ürült ki teljesen. Többnyire két típusa fordul elő, a görcsös székrekedés és a bélrenyheség.


Görcsös székrekedés


A székrekedés kialakulásának oka az esetek egy részében a belek gyors, görcsös, fájdalmas összehúzódása (ez viszonylag ritkábban fordul elő). Ebben az esetben arra kell figyelnünk, hogy étrendünk elegendő, a kíméletes bélmozgást segítő salakanyagot és sok folyadékot tartalmazzon. A rostszegényebb főzelékféléket - például tök, sárgarépa - főzzük nagyon puhára. A durvább rostozatúakat - például zöldborsó, zöldbab - passzírozzuk át.


Bélrenyheség


A székrekedés oka az esetek nagy részében a bélrenyheség, azaz a belek lassú mozgása. Étrendünk legyen élelmi, diétás rostban gazdag, ezzel növelhetjük a salakanyagok mennyiségét.


Forduljunk orvoshoz!


Többnyire életmódváltással jól kezelhető a székrekedés, de sokszor gyógyszeres kezelés is szükséges. Az évekig tartó székrekedés következménye ugyanis a vastagbél nyálkahártyájának zsákszerű kiöblösödése (divertikulózis) és a vastagbéldaganatok kifejlődése lehet.


A tünetekért többnyire a rendszertelen és egészségtelen és rendszertelen táplálkozás a felelős. Gyors és kapkodó életünkbe a legritkább esetben fér bele a napi háromszori étkezés. Pedig az emésztésünk szempontjából fontos lenne, hogy többször keveset együnk, ne pedig napi egyszer vagy kétszer. Ha előre megtervezzük a napi, illetve heti étrendünket, sokkal könnyebb azt betartani is.


Mintaétlap a görcsös székrekedés esetén:


Éhgyomorra: Egy pohár natúr joghurt
Reggeli: Csipkebogyótea, sovány felvágott, kockasajt, félbarna kenyér, hámozott paradicsom
Tízórai: Reszeltalma babapiskótával
Ebéd: Zöldségleves, töltött tök, hámozott körte
Uzsonna: Őszibarackos túrókrém
Vacsora: Lágytojás, félbarna kenyér, metélőhagyma
illetve 2 liter folyadékfelvétel/nap


Mintaétlap bélrenyheségből eredő székrekedésben szenvedőknek:


Éhgyomorra: 2 dl savanyúkáposzta leve
Reggeli: Tejeskávé, tejfölös túró, magoskifli, zöldpaprika, paradicsom
Tízórai: Málnaturmix, korpáskeksz
Ebéd: Paradicsomleves, sült pulykamell, zöldborsófőzelék
Uzsonna: Ribizlilekvárral töltött piskóta
Vacsora: Joghurt, zöldpaprikás tojásrántotta, rozskenyér


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]