Mi kell hozzá?
5 db tojás
120 ml kókusztej
150 gr édesburgonya
120 ml juharszirup
50 gr kókuszzsír
100 gr mandulaliszt
60 gr kókuszliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet só
Díszítés: áfonyalé, porcukor, víz, színes szórócukrok
Hogyan kell elkészíteni?
1.Fánkkészítés: Melegítsük elő a sütőt 175 C fokra. Olajozzunk ki egy 12-es vagy 2 db 6-os fánk formájú sütőtepsit. Egy botmixer segítségével keverjük össze a tojásokat a kókusztejjel, az édesburgonyapürével, a kókuszzsírral, a juharsziruppal. Keverjük, amíg habos nem lesz.
2.Adjuk hozzá a kókusz és mandula lisztet, valamint a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket. Keverjük össze alaposan.
3.Töltsük a tésztát egy tepsibe, 2/3 részig töltve a fánk formákat. Süssük 10-12 percig, majd hagyjuk kihűlni 10 percig. Óvatosan szedjük ki a fánkokat a tepsiből, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni egy rácson. (A sütés ideje a fánk sütőforma méretétől függ.)
4.Az áfonya levét keverjük össze poreritrittel úgy, hogy máz állagot kapjunk és csurgassuk a fánkok tetejére. Szórjuk meg színes szórócukrokkal, majd hagyjuk, amíg a levegőn megszilárdul a máz.
Megjegyzés:
Az édesburgonyát forró, enyhén lobogó vízben főzzük meg héjastól, majd várjuk meg míg lehűl egy kicsit, húzzuk le a héját és pürésítsük.