JOSPERBEN KÉSZÜLT ZÖLDFŰSZERES T-BON STEAK – Seasons Bistro, Budapest

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Mi kell hozzá?

Zöldfűszeres T-bon steak:

  • T-bon steak 4db 0,5-0,7kg között
    Forrás: Nagy Bence
  • Vöröshagyma 0,15kg
  • Kakukkfű 0,003kg
  • Bazsalikom 0,003kg
  • Rozmaring 0,0015kg
  • Só ízlés szerint
  • Bors, ízlés szerint
  • Worcestershire szósz 0,04liter
  • Vaj 0,01kg

Grillzöldségek és pirított burgonya:

  • Lilahagyma 0,3kg
  • Fokhagyma 0,01kg
  • Gomba 0,3kg
  • Sárgarépa 0,3kg
  • Lilarépa 0,3kg
  • Cukkini 0,4kg
  • Padlizsán 0,3kg
  • Édeskömény 0,15kg
  • Só ízlés szerint
  • Bors, ízlés szerint
  • Parázsburgonya 0,8kg

Fűszerolaj:

  • Vöröshagyma 0,08kg
  • Kakukkfű 0,0015kg
  • Bazsalikom 0,003kg
  • Olíva olaj 0,05liter
  • Étolaj 0,02liter
  • Só ízlés szerint
  • Bors, ízlés szerint

Hogyan kell elkészíteni?

Zöldfűszeres T-bon steak:

A vöröshagymát megpucoljuk és közepes méretű kockákra daraboljuk. A zöldfűszereket, rozmaringot, kakukkfüvet, bazsalikomot durvára vágjuk, és hozzákeverjük a vöröshagymához, borsozzuk, és jó alaposan összenyomkodjuk, hadd keveredjenek az íz és illatanyagok. A T-bon steakeket kitesszük az asztalra és mindegyikre szedünk ebből a fűszerkeverékből, és jó alaposan a húsba masszírozzuk. Ha megvagyunk, vele mindegyik szelet húst külön-külön csomagoljunk el és tegyük a hűtőbe pihenni legalább egy órát, maximum egy napot. Sütés előtt kaparjuk le a húsokról a zöldfűszerréteget. Ezután sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg egy kis worcestershire szósszal, és alaposan dörzsöljük bele. Végül olajozzuk be a hús mind két oldalát, és grillen vagy bordás serpenyőben nekünk megfelelő módozatra rare, medrare, wd készítsük el. A sütés legvégén tegyünk a húsra egy darabka vajat és hagyjuk ráolvadni, így még ízesebb és szaftosabb lesz.

Grillzöldség és pirított burgonya:

A grillzöldséghez a hozzávalókat megmossuk és megpucoljuk. A lilahagymát, gombát felcikkezzük, a sárgarépát, lilarépát, cukkinit, padlizsánt, édesköményt pedig 0,5 cm- es szeletekre vágjuk. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, mikor már elég forró beledobjuk az összevágott zöldségeket sózzuk, és szeletelünk bele 2 közepes fej fokhagymát. Először pirítjuk, majd készre pároljuk. A pirított burgonyához a parázsburgonyát félbevágjuk, sós vízben félpuhára főzzük. Serpenyőben kevés étolajat forrósítunk, a burgonyákat vágott felükkel beletesszük és megpirítjuk, ha szeretnénk, sózzuk-borsozzuk.

Fűszerolaj:

A vöröshagymát apró kockára, a zöldfűszereket pedig durvára vágjuk. Az étolaj és az olívaolaj keverékével alaposan összedolgozzuk, és hűtőbe tesszük.15-20 perc pihentetés után fogyasztható is.