Sütőtök rizottó - Kiosk, Budapest

Vágólapra másolva!
Sütőtök rizottó - Kiosk, Budapest
Vágólapra másolva!

Mi kell hozzá?

Zöldség alaplé :

  • 1 db v.hagyma
    Forrás: Nagy Bence
  • 1 db répa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 cikk zeller
  • 2 liter víz

Ezeket 1 órán keresztül főzzük, majd szűrjük es forrón tartjuk.

Sülttök pürè :
1 közepes tököt felvágunk és sütőben 180 fokon puhára sütjük, majd pürésítjük:

Tintahal:

  • 25 dkg bébi tintahal
  • 1 gerezd fokhagyma
  • chili
  • római kömény

Rizottó:

  • 2 db shalott hagyma
  • 20 dkg arborio rízs
  • 1,5 dl fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fekete bors
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg sütőtök kocka
  • 3 zsályalevél
  • olívaolaj
  • 2 evőkanál parmezánsajt
  • 1 db citrom
  • 20 szem törökmogyoró

Hogyan kell elékszíteni?

2 db shalott hagymàt finomra vágva keves olívaolajban lassan pirìtunk. Amikor üveges lesz, akkor hozzáadjunk az arborio rízst és àtmelegítjük. Ezután felöntjük 1,5 dl fehér száraz borral. Lassű tűzön elpárologtatjuk, majd folyamatosan, szakaszosan öntögetjük és főzzük a rízst a forró zöldségalaplèvel. Sóval, borssal ízesítjük és hozzádobunk 4 db pici vajkockát.10 percig főzzük lassan kevergetve, míg besűrűsödik. A következő lépésben hozzáadjuk a felkockázott tököt ès 4 evőkanal tökpürèt. Kis lével ismét főzzük. A három zsályalevelet, kevés pirított fokhagymát keverünk mèg bele, illetve 2 marék reszelt parmezánt. Negyed óra elteltével öntsünk hozzá 2 evőkanál olívaolajat és petrezselymet, valamint 6 kis kocka vajat. A végé fèl citrom héjával és pár csepp levével ízesítsük. Tálaláskor egy marék pirított török mogyorót szórjunk a tetejére, illetve a pirított tintahalat.