Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Padlizsánkrém vajjal, zöldségekkel házi kenyérrel - Kisvendéglő a Hargitához, Békéscsaba

Vágólapra másolva!
Padlizsánkrém vajjal, zöldségekkel házi kenyérrel - Kisvendéglő a Hargitához, Békéscsaba
Vágólapra másolva!

Mi kell hozzá?

  • padlizsán 3db
    Forrás: Nagy Bence

Házi majonéz:

  • 2db tojássárgája
  • mustár 1evk
  • 2dl napraforgó olaj
  • őrölt fekete bors
  • vörös hagyma 1db kisebb fej
  • fokhagyma 3 gerezd
  • vaj

Salátához:

  • madár saláta
  • koktél paradicsom
  • sárga répa
  • kígyó uborka
  • balzsamecet
  • házi kenyér:

Kovászhoz:

  • kenyérliszt bl80 20dkg
  • élesztő 1dkg
  • hidegvíz 2dl
  • kenyérliszt bl 80 1kg
  • élesztő 2dkg
  • meleg víz 2dl

Hogyan kell elkészíteni?

A padlizsánokat megsütjük a kemencében 180C amíg a bőre fekete nem lesz és a húsa meg nem puhul. Majd kihűtjük, meghámozzuk. Egy keverő tálba tesszük.

Elkészítjük a majonézt. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzátesszük a mustárt és alaposan elkeverjük. Majd a hideg olajat vékony sugárban csorgatjuk a mustáros tojássárgájához és egyenletes sebességben egy irányban elkezdjük kevergetni. Ha az olajat felvette és egy egyenletes emulziót kaptunk ízesítsük be. Sóval és őrölt feketeborssal. Nagyon sok helyen a fehérborsot javasolják hogy szebb tőle a mártás, de nekem jobban ízlik fekete borssal. Mindenki döntse el mivel kívánja ízesíteni.

A kihűlt és hámozott padlizsánhoz tesszük a majonézt az apróra vágott vöröshagymát és a finomra zúzott fokhagymát. Majd botmixerrel alaposan eldolgozzuk. Felhasználásig tegyük hűtőbe.

A kovászt már előző nap elkészítjük. Ez lesz a kenyér íze. A lisztet az élesztőt és a vizet hanyagul keverjük el egy tálban. Nem kell kidolgozni. Alaposan fedjük le folpackkal majd tegyük a konyha egy langyos pontjára egy éjszakára. Másnap amikor felhasználjuk tegyük bele az lisztet élesztőt sót és annyi vizet hogy egy nem ragadós de kissé lágy tésztát kapjunk. Ezt már dolgozzuk el alaposan. Kelesszük meg lefedve. Az ideális körülmények a párás 38C-os környezet. Minimum 1.5 – 2 órát kelesszük.

Ha már jó a tészta daraboljuk és formázzuk. A sütőnket állítsuk párás, gőzben sütésre 190C-ra. Ha erre nincs mód akkor a sütő aljába egy magasabb peremű tepsibe tegyünk meleg vizet és ezzel hevítsük ki a sütőt. Az átformázott tésztákat tegyük sütőlemezre, írdaljuk be a tetejét majd tegyük a sütőbe. 8-10 perc után vegyük le a sütőt 190C-ról 160C-ra és így süssük készre. A sütési idő a kenyér vastagságától függ, de 25 és 35 perc között van.

A zöldségekből készítsünk egy salátát majd halmozzuk egy csészébe.

Tálalás: A padlizsán krémet tegyük egy kistálkába, hozzá a vajat szeleteljük vékonyra és ezt is tegyük egy kistálba majd a salátát is helyezzük rá a tálunkra. Majd a friss kenyérből is vágjunk pár szeletet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről