Diós túrós tortácska levendulás barack raguval - Kisvendéglő a Hargitához, Békéscsaba

Vágólapra másolva!
Diós túrós tortácska levendulás barack raguval - Kisvendéglő a Hargitához, Békéscsaba
Vágólapra másolva!

Mi kell hozzá?

  • tojás 3db
    Forrás: Nagy Bence
  • dió 10dkg
  • porcukor 3dkg
  • vaniliás cukor 1dkg
  • tonkabab
  • liszt 5dkg
  • sütőpor késhegynyi
  • túró 0.25kg
  • tejszín 0.2l
  • citromhéj 1db
  • kristály cukor 5dkg
  • bourbon vanília 1 rúd
  • instant zselatin 5gr
  • őszibarack 2db
  • kristálycukor 20dkg
  • levendula ek
  • fahéjrúd 2db
  • kristálycukor 20dkg
  • dió 20dkg
  • kápia paprika 6db
  • málna 0.3kg
  • kristálycukor 10dkg

Hogyan kell elkészíteni?

A torta alapja a diós tonkababos piskóta. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájába megy a porcukor a vaniliás cukor a reszelt tonkabab a darált dió a liszt és a sütőpor. A tojás fehérjét kemény habbá verjük és ezzel lazítjuk a diós tésztát. Dolgozzuk össze alaposan. Kivajazott , kilisztezett tepsibe tesszük és az előmelegített sütőben megsütjük. 3perc 170C majd 7perc 155C ha kihült csak utána dolgozunk tovább vele.

A túró töltelékhez keverjük össze a túrót a reszelt citromhéjat a kristály cukrot a kikapart bourbon vaníliát az instant zselatint és a kemény habbá vert tejszínt. Tegyük hűtőbe tálalásig.

Az őszibarack ragu rendkívül egyszerű. Pirítsunk cukrot mindenféle zsiradék nélkül. Ha már szép karamell színű kevés vizet öntsünk rá, tegyük bele a fahéj rudat. Amikor elolvad teljesen a karamell a vízben akkor vegyük le a gázról és szórjuk bele a levendulát. Így hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt szűrjük le és tegyük bele az apró kockára vágott barackot.

A grillázskészítés sem bonyolult. Pirítsunk cukrot mindenféle zsiradék nélkül. Ha már szép karamell színű tegyük bele a diót. Keverjük át jó alaposan. Majd vékonyan kiolajozott tepsi hátuljára kenjük rá annyira vékonyra amennyire csak lehet. Hagyjuk kihűlni. Majd egy erős turmixgépben daráljuk le morzsaszerűre.

A kápiákat süssük meg jó alaposan. A bőre legyen teljesen fekete. Máskülönben nem lehet szépen megtisztítani. Hámozzuk meg hűtsük ki. A fagyasztott málnát olvasszuk ki. Rakjuk egy turmixgépbe a tisztított kápiával és egy kevés kristálycukorral. Turmixoljuk le alaposan. Ha kész akkor egy szűrőn keresztül egy merőkanál segítségével törjük át a képiás málnapépet egy másik tálba. Majd tegyük a fagyasztóba. Ha már kezd kásásodni akkor botmixerrel turmixoljuk le jó habosra. Majd megint fagyó. Ezt csináljuk meg minél többször. Mert ettől lesz igazán lágy, krémes és nem jégkásás.

Tálalás: pogácsaszaggatóval szúrjunk ki kettő karikát a diós tésztából. Egy pont ugyanakkora csőbe helyezzük az egyik tésztát ez lesz a tortácska alja. Tegyünk rá a túrókrémből, majd jöhet a másik tészta karika. Ezzel nyomjuk ki óvatosan a mini tortát a tányérra. A grillázsmorzsából húzzunk egy csíkot a tányérra majd fagylaltos kanállal tegyünk rá egy gömböt a málnás kápia sorbetből. A barackraguból halmozzunk a tortácska tetejére, de tegyünk pár kockát a tányérra is össze vissza és óvatosan csorgassuk meg a levendulás sziruppal a tányért is.