Pak choi-os saláta , tárkonyos málna dresszinggel - La Perle Noire, Budapest

Vágólapra másolva!
Pak choi-os saláta , tárkonyos málna dresszinggel - La Perle Noire, Budapest
Vágólapra másolva!

Mi kell hozzá?

  • 30-40 dkg saláta mix, saláták
    Forrás: Nagy Bence
  • 50 dkg málna
  • 3-5 szál tárkony
  • 2-3 csipet só
  • 2 dkg barna cukor
  • 10 dkg koktél paradicsom mix
  • 3 cl olíva olaj
  • 20 dkg zsendice
  • 5 dkg teff gabona (ha lehet egész, ne liszt őrlemény)

Hogyan kell elkészíteni?

Lábasban barna cukrot karamellizálunk, amikor arany barna, akkor ráöntjük a friss, megmosott málnát (a mirelit is tökéletes). 15-20 percig közepes lángon főzzük a málnát, mikor már kezd sűrűsödni és elpárolgott a kellő mennyiségű víz, csipet sót teszünk bele és 3-4 szál tárkonyt, a tárkony lehet több is, ízlés szerint. A lábast levesszük a tűzhelyről, fóliával lefedjük és kb. 15 percig hagyjuk, ez idő alatt a tárkony aromája kellő képen ki fog ázni, ha belefőztük volna, a tárkony aromája nem lenne olyan friss, és a málna szép színét is befolyásolná, sokkal mattabb lenne.

Míg pihen a málna dresszing, előkészítjük a salátákat:

A baby pak choi salátát hideg vízben megmossuk, konyharuhán lecsepegtetjük, de ha van saláta centrifugánk, azt is használhatjuk.

Ízlés szerint választhatunk salátákat: madár, tölgy, lolo, frezee, baby spenót, ezeket ugyanúgy mossuk meg, mint a pak choi salátát.

Természetesen gazdagíthatjuk még más zöldségekkel is mint például.: spárgával, répával, vajretekkel, piros retekkel, cukkínival, uborkával,stb. ezeket a zöldségeket, tisztítás után, zöldséghámozóval vékony szeletekre, metéltekre szeleteljük.

Hogy még egészségesebbé tegyük salátánkat, különböző csírákat is vásárolhatunk.A salátáinkkal elkészültünk, ez idő alatt a málna is kellő képen kihűlt, a tárkony szárat leveleivel együtt eltávolítjuk, és a málna velőt sűrű szövésű szitán át paszírozzuk, ha van otthon tubus beletöltjük, de az sem baj , ha csak egy tálkában hagyjuk, és hűtőbe rakjuk!

Tálalás,elkészítés:

A salátákat, zöldségmetélteket egy keverőtálba óvatosan összekeverjük.

Egy nagy lapos tányér közepére kb. 0.5dl málna dresszinget öntünk, erre minél lazábban halmozzuk a salátákat. Ha szeretnénk csírákat is, azt a saláta tetejére halmozzuk. A zsendicéből 0.6-1 dkg –os golyókat formázunk és a saláta mellé rakjuk tetszés szerint, az egész salátát locsoljuk meg olíva olajjal, (érdemes jobb minőségűt venni,sokkal finomabb, kellemesebb lesz a salátánk). A salátára is öntünk a tárkonyos málna dresszingből, és csak ezt követően szórjuk rá a teff gabonát, így az olajos-dresszinges salátához sokkal jobban hozzátapad, nem pereg le a tányér aljára. A salátát előre semmi képpen ne keverjük össze a dresszingel, olivával, mert a levelek összetapadnak és a tányérra kerülve egy lapos, fonnyadt hatású salátát tálalnánk.

Ha tartjuk a tálalás sorrendjét, a saláták frissek, ropogósak maradnak.