Balatoni fogasfilé lencse salátával – Gepárd és Űrhajó Borbisztró, Budapest

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Mi kell hozzá?

  • fogasfilé 60 dkg
    Forrás: Nagy Bence
  • olíva olaj 2 ek.
  • lencse 12 dkg
  • sárgarépa 1 db
  • fehérrépa 1 db
  • zeller 10 dkg
  • vöröshagyma 1 fej
  • fokhagyma 3 gerezd
  • vaj 5 dkg
  • ruccola 50 gr
  • bors ízlés szerint
  • babérlevél 2 db
  • fehér bor 4 dl
  • fehér balzsamecet 2 ek.
  • rozmaring 1 szál

Hogyan kell elkészíteni?

A fogasfilét megtisztítjuk, majd 8-10 dkg-os darabokra vágjuk. Sózzuk, borsózzuk. Serpenyőben olíva olajat hevítünk és a filéket bőrrel lefelé pirosra pirítjuk. Majd zsírpapírral bélelt serpenyőbe bőrrel felfelé helyezzük. a leeső részekből, valamint a hagymából, zöldségekből, fehér borból hal alaplevet készítünk. Az áztatott lencsét sós, babérleveles vízben roppanósra főzzük, majd lehűtjük. A fogast 5 perc alatt 180°C fokos sütőben készre sütjük, és 4 percig pihentetjük. A lencsét a hal alaplével, vajjal és balzsamecettel erős lángon összeforraljuk és rukkola ágyon tálaljuk.