Olajos csuka – Nagylaposi Birkacsárda, Gyomaendrőd-Nagylapos

Olajos Csuka, Nagylaposi Birkacsárda_fejléc
Vágólapra másolva!
Olajos csuka – Nagylaposi Birkacsárda, Gyomaendrőd-Nagylapos
Vágólapra másolva!

Mi kell hozzá?

4 főre:

  • csuka kifilézve, beirdalva
    Forrás:Nagy Bence
  • napraforgó olaj
  • füstölt szalonna bőr
  • bors
  • babérlevél
  • koriander
  • mustármag
  • szegfűbors

Fűszervaj:

  • 10 dkg vaj
  • bors
  • 8 sarkantyúcska levél és virág összedarabolva

Hogyan kell elkészíteni?

A csukafilé darabokat elkészítés előtt egy órával besózzuk. Egy jénai edény aljára rakjuk le a szalonnabőröket, arra egy réteg csukát rakunk, majd megszórjuk a fűszerekkel. Megint egy réteg csuka, és így tovább. Annyi olajat öntsünk rá, hogy teljesen ellepje a halat, és lángelosztóval tegyük fel a tűzre. Először nagy lángon forraljuk fel, majd állítsuk minimálisra a gázt, és addig főzzük (gyöngyözve), amíg az összes víz el nem párolog a halból (kb. 6-8 óra). Lehűtjük. Hűtőben hetekig eláll. A fűszervajat úgy készítjük, hogy a vajat keverőtálba rakjuk a fűszerekkel, a sarkantyúcska levelekkel és virágokkal. Habverővel kikeverjük.