Mangalica pofa zsályás sütőtökös árpagyönggyel – Nagylaposi Birkacsárda, Gyomaendrőd-Nagylapos

marhapofa, nagylaposi birkacsárda
Vágólapra másolva!
Mangalica pofa zsályás sütőtökös árpagyönggyel – Nagylaposi Birkacsárda, Gyomaendrőd-Nagylapos
Vágólapra másolva!

Mi kell hozzá?

4 főre:

  • 8 kisebb pofahús
    Forrás:Nagy Bence
  • mangalica zsír
  • friss zsályalevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors

Köret:

  • ¼ kg átmosott árpagyöngy
  • 280 g 1*1 cm-es kockákra vágott sütőtök
  • 16 db friss zsályalevél
  • ½ liter húsalaplé vagy húsleves
  • füstölt szalonnából kisütött zsír
  • 1 fej lilahagyma
  • bors
  • cukor
  • citrom leve

Hogyan kell elkészíteni?

A pofát lehártyázzuk, majd sózzuk, borsozzuk, és egy mély tepsibe fektetjük. Mellérakjuk a fokhagymákat és zsályaleveleket, majd leöntjük annyi meleg zsírral, hogy teljesen ellepje. Lefedjük, és betesszük a 80 fokos sütőbe, és kb. 8-10 órán át sütjük. Ha kész, kivesszük a pofákat, és a zsírt lehűtjük. A tetején lévő zsírt leszedjük, és az alul lévő pecsenyelevet leszűrjük, ha kell beforraljuk. Félretesszük tálalásig. A pofákat tálalás előtt mindkét oldalukon megpirítjuk. A köret elkészítéséhez füstölt zsírt hevítünk, azon megpirítjuk az árpagyöngyöt, majd hozzátesszük az apróra vágott lilahagymát és a tök formázásakor keletkezett aprított sallangot. Összepirítjuk, és felöntjük a forró húsalaplével. Kis lángon, fedő alatt készre pároljuk. Füstölt zsíron megfuttatjuk a tökkockákat, amíg színt nem kapnak. Megszórjuk egy csipet cukorral és egy facsarásnyi citrommal. Rátesszük az elkészült árpagyöngyöt, rádobjuk a vékony csíkokra vágott zsályaleveleket. Ráöntjük a pecsenyelevet, összeforgatjuk, majd levesszük a tűzről és tálalhatunk.