Diós financier fehér csokimousse-szal, és gránátalmás szósszal - Enoteca Corso, Pécs

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Mi kell hozzá? Forrás: Origo

  • mandulaliszt
  • dió
  • porcukor
  • liszt
  • tojás
  • csipet só
  • barna vaj
  • fehér csokoládé
  • tejszínhab
  • zselatin lap
  • barackpálinka

Hogyan kell elkészíteni?

Barna vaj: felolvasztjuk a vajat, majd vaníliát adunk hozzá, és addig főzzük, míg a vaj el nem éri a barna színt, azaz amíg a tejfehérje nem karamellizálódik.
Egy edénybe a száraz alapanyagokat tesszük, majd egy másikba a tojásfehérjét. Összedolgozzuk az olajosmag őrleményeket a búzaliszttel és a porcukorral, majd alaposan összekeverjük a barnavajjal. A tojásfehérjéket csipet sóval kikeverjük, majd hozzáadjuk a barnavajas masszához. Ezután tortaformába öntjük, és 15 percig 175 fokon sütjük. Verjük fel a tejszínt (a robotgépen ajánlott a legalacsonyabb fokozatot használni), majd tegyük hűtőbe. A csokoládépasztillákat vízgőz felett olvasszuk fel. Vízben melegítsük fel a zselatinlapokat, majd amikor megduzzadt, vegyük ki és nyomkodjuk ki belőle a vizet. A tűzön melegítsünk barackpálinkát. és tegyük bele a zselatint. Keverőtálban és tojást feltörünk, hozzáadunk még egy tojássárgáját. Ha felforrt a zselatinos pálinka. levesszük a tűzről és a felvert tojásokhoz öntjük, majd a megolvasztott fehércsokit is. Ehhez a habtejszín egy részét hozzákeverjük, majd végül az egészet. A tésztalapra tehetünk gránátalmamagot, vagy ízlés szerinti nem túl lédús gyümölcsöt. Ezután rákanalazzuk a krémet, természetesen a torta köré gyűrűformát teszünk, hogy megtartsa a krémet. Hűtőben tároljuk. A szeleteket megszórjuk őrölt dióval, majd kókusz chipsszel díszítjük.