Vágólapra másolva!
Mindenkivel előfordulhat, hogy becsípődik a dereka, a német nyelv találóan hexenschussnak (boszorkánylövésnek) hívja ezt az állapotot. Az ilyen heveny, úgynevezett lumbágós fájdalmak rendkívül erősek, vetekszenek a szülési fájdalommal vagy a veseköves rohammal. A legkisebb mozgás is erősítheti a panaszt, ettől válik különösen ijesztővé.
Vágólapra másolva!

Mit lehet tenni az ilyen jellegű fájdalommal? Hogyan csillapíthatóak házilagos módszerekkel?


A legfontosabb a nyugalom megőrzése.


Testhelyzet


Lehetőség szerint feküdjünk le, mert gerincet így lehet tehermentesíteni a leggyorsabban. A lumbágós beteg olyan testhelyzetben feküdjön, amelyben a fájdalmai a legenyhébbek. Általában felhúzott térddel és alátámasztott derékkal enyhülnek a panaszok. Vizsgálatok azt mutatják, hogy ilyenkor a kemény fekhely a legkényelmesebb a betegnek, ezért régebben sokan egy kemény deszkát helyeztek a matracukra. Ma már hozzáférhető egy olyan kemény, matracra helyezhető kiegészítő matrac, melyet ilyen esetekben használhatunk.


Légzés, ellazulás


Bármennyire is fáj, lassan, egyenletesen kell lélegezni és ajánlott a szemet nyitva tartani. Ellenkező esetben a végtagok zsibbadni kezdenek és behunyt szemmel rájnk jöhet a szédülés. A lehetőségekhez mérten próbáljuk ellazítani a görcsbe rándult izmokat. Ebben segít, ha légzésre koncentrálunk: 1-2-3 belégzés, bent tart, 1-2-3 belégzés-bent tart, és így tovább.


Jegelés


A fájdalmas terület hűtése-jegelése a heves fájdalmakat is csillapítja. Ha nincs kéznél jég, csavarjunk törülközőbe például fagyasztott zöldborsót és tegyük a fájó területre. A patikákban kapható jégakkuk vagy hűtősprayk szintén megfelelnek. 20 percnél hosszabb jegelésnek nincs értelme és fagyási sérüléseket is okozhat, ezért 20 perc jegelés után tartsunk 20 perc szünetet.


Gyógyszerek


Legfontosabb szabály, hogy mielőtt bárkinek gyógyszert adnánk, kérdezzük meg, hogy érzékenyek-e valamilyen fájdalomcsillapító készítményre. Amennyiben gyógyszer bevétele után 2 órával sem csökken a fájdalom, ismét vegyen be egy tablettát.

Forrás: iStockphoto.com


Gyakori kérdések


Mikor hívjunk orvost vagy mentőt?


Ha a fájdalom a fenti beavatkozások ellenére sem csökken fél-egy órán belül, és a beteg mozgásképtelen marad, orvost vagy mentőt kell hívni. A mozgásképtelen beteghez a háziorvosnak, ügyeletes orvosnak és mentőnek egyaránt ki kell mennie és el kell látnia.


Mit fog csinálni velem az orvos?


Valószínűleg helyileg alkalmazott blokádot fog adni. Ez azt jelenti, hogy a gerinc melletti fájdalmas kisízülethez ad gyógyszert, ami a panaszok gyors (de átmenti) enyhüléséhez vezet. A gerinc mellé adott injekció a kisízülethez kerül, nem közelíti meg a gerinccsatornát.


Elképzelhető az is, hogy az ügyeletes orvos farba adott injekcióval enyhíti a fájdalmat.


Mit tegyek, ha csökkent a fájdalom, de nem múlt el?


Ilyenkor fontos az ágynyugalom. Az egy-két napnál hosszabb fekvés rosszat tesz a gerincnek, mivel a porckorong anyagcseréje lelassul és a hátizmok is gyorsan elgyengülnek.


Ezért, ha három napi pihenés és gyógyszerszedés után sem múlt el a gerincfájdalom, forduljunk orvoshoz.


Dr. Erbszt András