D-vitamin készletünket nagymértékben a napsugárzásból nyerjük, kémiai úton keletkezik a testünkben az ultraviola sugarak hatására. Hiánya rengeteg betegséget idézhet elő, a csontritkulástól kezdve a szívbetegségeken át a rák több formájáig.
Mára mindannyiunk számára egyértelművé vált a védtelen napozás és a bőrrák közti kapcsolat. A világon előforduló bőrrák aránya Queenslandben, Ausztráliában, és Arizonában a legnagyobb, ahol a sok napsütés az ott letelepedett világos bőrű emberek számára többszörösen is ártalmas.
A bőrrák bár ritkán halálos, több mint egymillió esetben diagnosztizálják évente az Egyesült Államokban, egyike így a leggyakoribb ráktípusnak. Nyolcvan százaléka ennek basalsejtes bőrrák, ugyanaz a típus, ami a túlzott napterhelés következménye.
Azonban egyet mindenképp tudnunk kell: ha bőrünket erőteljesen védjük a fénytől, gondoskodnunk kell róla, hogy szervezetünk az étrendünkön keresztül kapja meg a szükséges D-vitamin adagját.
Étrendkiegészítés a nap helyett
A probléma forrása, hogy csak néhány étel tartalmaz D-vitamint. Néhány hal, például a lazac és a makréla kitűnő D-vitamin forrás. A tej is jó megoldás lenne, de a legtöbb felnőtt nem iszik tejet, főleg nem napi négy csészével, ami a száz százalékos D-vitamin bevitelhez ajánlott - így maradnak a táplálékkiegészítők.
Sajnos pontosan nem állapítható meg az egészséges és a veszélyes napterhelés közti választóvonal, túl sok tényezőtől függ ugyanis, a nap erősségétől és a bőrtípusoktól is. Egy biztos, a kutatók sem túlzott napozást ajánlják, inkább a magasabb D-vitamin bevitelt.