Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ne kerüld a napot, mert megbetegszel!

Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint azoknál a betegeknél, akik genetikailag hajlamosak a bőrrák kialakulására, és azok, akik orvosuk utasítását kötelességtudóan követve tartózkodnak az erős napsütéstől, és ki sem lépnek az utcára napvédő krém nélkül, megfosztják szervezetüket az ideális D-vitamin beviteltől, ami miatt különböző betegségek alakulhatnak ki a D-vitamin hiány miatt. 
Vágólapra másolva!

D-vitamin készletünket nagymértékben a napsugárzásból nyerjük, kémiai úton keletkezik a testünkben az ultraviola sugarak hatására. Hiánya rengeteg betegséget idézhet elő, a csontritkulástól kezdve a szívbetegségeken át a rák több formájáig.


Mára mindannyiunk számára egyértelművé vált a védtelen napozás és a bőrrák közti kapcsolat. A világon előforduló bőrrák aránya Queenslandben, Ausztráliában, és Arizonában a legnagyobb, ahol a sok napsütés az ott letelepedett világos bőrű emberek számára többszörösen is ártalmas.


A bőrrák bár ritkán halálos, több mint egymillió esetben diagnosztizálják évente az Egyesült Államokban, egyike így a leggyakoribb ráktípusnak. Nyolcvan százaléka ennek basalsejtes bőrrák, ugyanaz a típus, ami a túlzott napterhelés következménye.


Azonban egyet mindenképp tudnunk kell: ha bőrünket erőteljesen védjük a fénytől, gondoskodnunk kell róla, hogy szervezetünk az étrendünkön keresztül kapja meg a szükséges D-vitamin adagját.


Étrendkiegészítés a nap helyett


A probléma forrása, hogy csak néhány étel tartalmaz D-vitamint. Néhány hal, például a lazac és a makréla kitűnő D-vitamin forrás. A tej is jó megoldás lenne, de a legtöbb felnőtt nem iszik tejet, főleg nem napi négy csészével, ami a száz százalékos D-vitamin bevitelhez ajánlott - így maradnak a táplálékkiegészítők.


Sajnos pontosan nem állapítható meg az egészséges és a veszélyes napterhelés közti választóvonal, túl sok tényezőtől függ ugyanis, a nap erősségétől és a bőrtípusoktól is. Egy biztos, a kutatók sem túlzott napozást ajánlják, inkább a magasabb D-vitamin bevitelt.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről