A hosszú élet öt titka

Vágólapra másolva!
A várható élettartam-számítás nagyon összetett dolog, nagyon sok tényező befolyásolja, hogy meddig élünk - ezek közül a genetika csak az egyik, de nem az egyetlen. Most elárulunk öt titkot, mi minden számít, mire érdemes odafigyelni, ha sokáig akarunk élni.
Vágólapra másolva!

1. Szüleid kora


Nem számít, milyen sokáig éltek a nagyszüleid: ha dohányzol, magas a koleszterinszinted és lusta, mozgásszegény életet élsz, valószínűleg kevesebb ideig fogsz élni, mint a szüleid, mivel az életmód legalább olyan fontos tényező a becsült kor kiszámításánál, mint a genetika.


2. Stresszesmentes élet


Nemcsak a stressz jelenléte vagy hiánya számít, hanem a tartóssága is.


3. Földrajzi helyzet


A japánok hosszú életéből arra következtethetünk, hogy az egyes országok étkezési szokásai jobban befolyásolják lakóik várható élettartamát, mint a földrajzi helyzetük. Ez jó hír, hiszen bárki kipróbálhatja a mediterrán diétát, nem kell még elutaznia sem.


4. Társadalmi-gazdasági helyzet

A kutatások szerint a magasabb fokú képzettség meghatározóbb a hosszú élet szempontjából, mint a pénz vagy a magas szociális státusz.


5. Vitaminok és a gyógynövények


Úgy tűnik, hogy a vitaminok és a gyógynövények segítenek megőrizni az egészségünket, még akkor, is, ha eddig nem találtak fel olyan koktélt belőlük, ami megfiatalítana.