A halálból visszatért tigriskölyök története

Vágólapra másolva!
Zsorik, az alig másfél éves tigriskölyök, majdnem elpusztult egy vándorló állatkertben. Azonban az állatbarátok összefogásának és a számos műtétnek köszönhetően végül megmenekült. Újra lábra állt, és csütörtökön már beköltözhetett a végleges otthonába is - jelentette a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap pénteken. 
Vágólapra másolva!

Az újság kezdettől fogva figyelemmel kísérte Zsorik eleinte szomorú történetét. A tigris egy vándorállatkertben, Kurganban jött a világra, ahol baleset érte. Mikor gondozói csirkehúst adtak neki, egy csontdarab belefúródott a szájpadlásába, amit ugyan sikeresen eltávolítottak, de a seb idővel sem gyógyult be. Innen Jekatyerinburgba vitték, ahol a tigriskölyök egy orvosi tévedés áldozata lett: úgy vélték, a gennyesedést egy fog okozza, amit kihúztak, majd pedig antibiotikummal kezeltek.


Hamar kiderült azonban, hogy eredménytelenül, mivel a fertőzés néhány nap alatt szétmarta a bal arcát és megtámadta az alsó állkapcsát. Zsorik végül már enni sem tudott semmit, és lefogyott húsz kilóra. Ekkor került a képbe Karen Dallakjan állatorvos, a cseljabinszki "Ments meg!" állatvédő alapítvány klinikájának vezetője, aki magához vette a kis állatot. "Emberdoktorokat", a legjobb specialistákat hívták Zsorik segítségére, még Amerikából is. A kitartó kezelés és az eddigi négy plasztikai műtét sikerrel járt: a tigris már 160 kilót nyom, és képes önállóan táplálkozni.


A vándorállatkert visszakaphatta volna, de csak azzal a feltétellel, hogy jól gondoskodik róla, ám ezt nem vállalta, hanem inkább egymillió forintos áron eladta a tigriskölyköt. Az összeget a cseljabinszki lakosok adták össze, a Jozskov házaspár pedig befogadta, amíg végleges lakhelyet kerestek neki.


A tigriskölyök amuri tigris, vagyis egy kipusztulás fenyegette fajtához tartozik, aminek a teljes állományát Oroszországban legfeljebb 450 példányra teszik. Zsorikot már nem lehet visszaengedni a természetbe, ugyanis nem tudna önállóan vadászni, és túlságosan hozzászokott az emberekhez. Végül az eredeti szűkebb hazájában, Habarovszk mellett, egy vadállatok számára alapított rehabilitációs központban találtak helyet számára. Ezen a területen már egy Ljutij névre hallgató 20 éves tigris is élt, ezért az egyhektárnyi karámot kettéválasztották, és a "társbérlet" másik lakója Zsorik lett. A hosszú repülőutat jól viselte, amelynek több mint kétmillió forintos költségét Vlagyimir Putyin kormányfő utasítására a természetvédelmi minisztérium fedezte. Új lakhelyére Dallakjan doktor és a Jozskov házaspár is elkísérte a tigriskölyköt.


Zsorik történetének azonban itt még nincs egészen vége. Még legalább egy plasztikai műtétre szüksége van, de azt majd csak akkor lehet elvégezni, ha teljesen kifejlődött, vagyis fél év múlva, kétéves kora után.