A celebek problémái jó hatással vannak az emberek egészségére

Vágólapra másolva!
A súlyos betegségben szenvedő celebek óriási közérdeklődésnek örvendenek. Nagy-Britanniában Jade Goody agydaganat miatti halála körüli hírverés jelentősen megnövelte a vizsgálatokra jelentkező fiatal nők számát. Újabb példák erre Cheryl Cole maláriával való küzdelme vagy Michael Douglas harca a torokrákkal. Kutatók szerint a híresek és gazdagok gondjainak felfedése ráébreszti a rajongókat saját egészségügyi és szociális problémáira. 
Vágólapra másolva!

Az emberek sokkal inkább érintettnek érzik magukat, ha egy híresség egészségügyi gondjairól van szó, mintha csak általában olvasnának a betegségekről. Amanda Hinnant kutató szerint a bulvár újságírás nagyon fontos szerepet tölt be abban, hogy egészségügyi üzeneteket közvetítsenek: "Sok olvasó számolt már be arról, hogy a celebek egészségügyi problémái hatással voltak a gondolkodásukra, és arra is, hogy hogyan kezeljenek bizonyos egészségügyi helyzeteket."


Más kutatókkal közreműködve, professzor Hinnant egy sorozat fókuszcsoportos beszélgetést folytatott rendszeres bulvárlap olvasókkal. Azt találták, hogy ha egy híres ember szenved valamilyen betegségben, az nagyobb ösztökélést jelent számukra, hogy megváltoztassák viselkedésüket, mintha egy családtagjukkal esett volna meg a dolog.


Például egy Robbie Williams vagy Lily Allen depressziójával vagy Amy Winehouse alkoholproblémáival foglalkozó cikk sokat segíthet egy olyan olvasónak, aki szintén ezekkel a betegségekkel küszködik."Egy függőségben szenvedő celeb története nagyobb hatást válthat ki azokból az olvasókból, akiknek már volt részük az adott problémával" - mondja Professzor Hinnant.


Azt is hozzátette, hogy a legújabb celebtörténetek vitákat indíthatnak el barátok és családtagok között, amiknek a kapcsán a szülők jó tanácsokkal láthatják el gyermekeiket.