Valóban 800 évig élhetünk?

Vágólapra másolva!
A Dél-Kalifornai Egyetem kutatói élesztőgombákon végzett genetikai kísérletek során a gombák élettartamát egy hétről hetven napra tudták kitolni, mégpedig úgy, hogy a gombák génjei közül két alkotóelemet távolítottak el. Eszerint a génmódosított gombák tízszer annyi ideig maradtak életképesek, mint azok, amelyek génkészletéhez nem nyúltak hozzá. Vajon a dél-kaliforniai kutató, Valter Longo rálelt az örök élet titkára?
Vágólapra másolva!

A kutatás vezetője szerint lehetséges, hogy ezzel a módszerrel akár 800 évig is kitoljuk az emberi életet, és most az élesztőgombák után egereken és férgeken kísérletezik. Longo azt is bevallotta, hogy a hosszú életet eredményező mutációk egyben súlyos fejlődési rendellenességekkel és egészségügyi problémákkal is járnak. Nem tagadja, hogy még nagyon hosszú idő kell, mire biztonságos módon meg tudják hosszabbítani az emberi életet, és nem lesz könnyű olyan módszert találni, aminek nincsen mellékhatása.


S hogy mi lehet igaz mindebből? Dr. Holub Marcsella, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet adjunktusa kétkedve hallgatta ezt a hírt, szerinte az ilyen kutatásokat csak akkor vehetjük komolyan, ha megjelentek a nemzetközi egészségügy valamelyik szaklapjában. Az adjunktus véleménye szerint sajnos nagyon sok esetben történik meg az, hogy a szaklapban közölt eredmények torzulva kerülnek be a köztudatba: olykor csak hírérték alapján kiollózott töredékek keringenek a sajtóban. Ennek a kutatásnak a híre hazánkba még nem jutott el hivatalos csatornákon keresztül, ugyanakkor számtalan kutatás folyik jelenleg is idehaza és külföldön is, melyek részeredményei dr. Holub Marcsella szerint biztatóak lehetnek.


Kassai Tini