Szülés és szívroham: orvosi vészhelyzetek a repülőgépen

Vágólapra másolva!
Az orvosi vészhelyzetek a repülőgépen ugyan nem túl gyakoriak, de az idősek és a terhes nők utastársaiknál nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A levegőben legtöbbször szívroham következtében vesztik el életüket. A repülőgép-kényszerleszállásához vezető rosszullétek és halálesetek általában idős, 70-es éveikben járó embereknél következnek be a magasabb számú krónikus betegségek miatt.
Vágólapra másolva!

Egy hongkongi légitársaság öt évet felölelő adataiból kiderül, hogy a korábban is betegségekkel küszködő utasok esetében nagyobb az esély, hogy a repülés során rosszul lesznek. Az öt év alatt 4068 orvosi vészhelyzet állt elő repülés közben. Ebből 46 esetben kellett kényszerleszállást végrehajtani. A vészhelyzetek során 30 utas vesztette életét, ennek kétharmada szívroham vagy egyéb szívprobléma miatt következett be.


Két európai légitársaság felmérése szerint pedig az orvosi esetek legnagyobb részét, mintegy felét az eszméletvesztések teszik ki. Ezt követik az emésztési problémák (9 százalék) és a szívproblémák (5 százalék). Összességében csak az esetek 3 százalékában kellett a repülési tervtől eltérni. Ezek oka leggyakrabban szívroham, agyvérzés és epilepsziás roham volt.


"Ugyan nem tudunk változtatni a rizikófaktorokon, de a krónikus betegek repülés előtti kontrolljával csökkenteni lehetne az esetek számát. A 70 felettieket felszállás előtt a légitársaság orvosi csapatának kellene megvizsgálnia és repülésre alkalmasnak ítélnie" - nyilatkozta Dr. Colin A. Graham, a Hongkongi Kínai Egyetem kutatója.


Számos más tanulmányból kiderült, hogy a repülés közben bekövetkezett orvosi vészhelyzetek kétharmada már meglévő egészségügyi problémákhoz köthető. A repülés normális esetben nem jelent semmilyen veszély a terhes nőkre, azonban mindenkinek ajánlott orvossal konzultálni utazás előtt. A terhesség második harmada a legbiztonságosabb az utazás szempontjából, mert a legkisebb a vetélés vagy koraszülés esélye. A legtöbb légitársaság nem is engedi repülőre szállni a terhes anyákat a harmadik harmadban.