Pereli a kórházat, inkább újra kövér lenne

Vágólapra másolva!
150 kilósan Tim Daily olyan kövér volt, hogy meg kellett küzdenie néhány kisebb stroke-kal, a cukorbetegséggel és szívproblémákkal is. A 47 éves férfinak végül egészségi okokból fedezte a biztosító a gyomorszűkítő műtétet, de hiába adta le testsúlyának felét a következő négy hónap során, azóta csak nagy fájdalmak mellett képes szilárd ételeket lenyelni, alultápláltság miatt kórházban kellett kezelni és szondán táplálják.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi tanácsadóként dolgozó Daily azt állítja, szívesebben lenne inkább újból 150 kilós, mintsem hogy így kelljen élnie, mert folyton szomorú, betegnek érzi magát és el van keseredve. "Állandóan kívánom az ételt" - mondta el a férfi. "Jó napokon meg tudok enni egy kétszersültet, ha leöblítem jó sok morfiummal, de egyébként nem tudok enni. Mindig társasági ember voltam, fontos szerepet játszott az életemben az, hogy étterembe jártam a barátaimmal. Ez most már nem lehetséges és ez tönkretette az életem."


A műtét előtt azt ígérték a férfinak, hogy továbbra is képes lesz majd enni, emiatt most hat számjegyű összegre perli a brit egészségbiztosítót, az NHS-t azzal az indokkal, hogy nem tájékoztatták előre a lehetséges szövődményekről. "Bele is halhattam volna a műtétbe. Még csak 47 éves vagyok, nem kockáztathatom az életemet, mivel feleségem van és két lányom, továbbá két unokám" - tette hozzá a férfi.


A műtétet 2008 októberében végezték el, amikor Daily testtömegindexe (BMI) 47 volt, vagyis kórosan elhízottnak számított (30-as BMI felett beszélünk elhízásról). Az operáció során először kapcsok segítségével szűkítették be a gyomrot, hogy ritkábban és kevesebbet tudjon csak enni, majd vékonybelét a szűkebb gyomorhoz csatlakoztatták.


Tavaly júliusban azonban gyomorszondát kellett beültetni Dailynek, mert nem tudott enni és alultáplálttá vált. Most a tápanyagokat egyenesen a gyomorba juttatják nappal egy speciális hátizsákból, éjszaka pedig az ágya mellett álló gépből. A férfi BMI-je jelenleg 22,5, azonban még most is fogy és túl fáradt, hogy teljes munkaidőben dolgozzon. Felesége gondozza éjjel-nappal.


Az orvosok úgy vélik, a műtét szövődményeként idegkárosodás jött létre, ezért képtelen a férfi lenyelni a szilárd táplálékot. Fájdalmai miatt havonta rengeteg fájdalomcsillapítót kénytelen bevenni, így egy ügyvédi iroda segítségével most perli az egészségbiztosítót az életminőség romlása, a kiesett keresete és a fájdalmak miatt. A kórház jogi képviselője szerint a műtét előtti szükséges tájékoztatást megadták. "Minden gyomorszűkítő műtétnél öt százalék az esély a komplikációkra. Bármiféle műtét előtt elmondjuk a kockázatokat és a lehetséges szövődményeket a páciensnek és kérjük a beleegyezését a műtétbe."


Nagy-Britanniában 2000 óta tízszeresére nőtt az egészségbiztosító által finanszírozott gyomorszűkítő műtétek száma.