Genetikai kockázat miatt sem játszhat többé Bárány Attila

Vágólapra másolva!
Bárány Attila, válogatott vízilabdázó másfél hete szívinfarktuson esett át, így kénytelen visszavonulni az élsporttól.
Vágólapra másolva!

Dr. Zámolyi Károly kardiológus szerint ugyan az eset pontos részleteinek beható ismerete nélkül nehéz pontosan véleményt formálni az ügyről, ám az biztos, hogy ha a sportoló családjában előfordult már szívpanaszokkal küzdő felmenő (Bárány Attila édesapja), akkor valószínűleg a lehető legjobb döntést hozta meg a pólós, hiszen az egyik legjelentősebb rizikófaktor az öröklődés - a sportoló saját bevallása alapján fennáll.


Ráadásul az élsport más mozgásformákkal ellentétben hatványozottan terheli meg a sportoló szervezetét, a keringési rendszert és a szívet is, így rendkívül kockázatos lenne a továbbiakban a versenyszerű sportolás.


Mint szakértőnk elmondta, a jelenleg alkalmazott sportorvosi vizsgálati protokoll mellett (EKG, illetve szívultrahang) nem lehetett előre kiszűrni Attila betegségét. A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy fokozottan szükséges egyre fiatalabb korban rendszeres szűrővizsgálatokon részt venni, mert egyre gyakoribb a negyven év alatti, sőt a fiatal harmincas férfiaknál fellépő kardiológiai probléma.