30 ok, amiért nem a majmoktól származunk

Vágólapra másolva!
A brit Noah's Ark Zoo Farm (Noé Bárkája Állatfarm) előadása 30 olyan okot sorol fel, amiért az ember nem származhat a majmoktól. Mivel a szervezet a kreacionizmusban hisz, az előadás nem meglepő. Az azonban, hogy iskolás gyerekek látogatják a létesítményt, egyes oktatókat aggodalommal tölt el. A Bristol közelében működő Noah's Ark Zoo Farm nemrég elnyerte az Iskolán Kívüli Oktatás Tanácsának minőségdíját.
Vágólapra másolva!

A tanács igazgatóhelyettese a következőképpen védte meg a döntést: "Az iskolán kívüli oktatás egyik legfontosabb célja az, hogy lehetővé tegye a gyermekeknek és a fiataloknak az olyan oktatáshoz való hozzáférést, amely megkérdőjelezi az elfogadott hipotéziseket, és lehetővé teszi több nézőpont megismerését."


A Noah's Ark Zoo Farm tanításai közé tartozik az is, hogy a tudósok a "hithez" folyamodnak a darwini evolúció magyarázatában. Ez nonszensz. A tudósok fosszíliákat, DNS összehasonlítást, és számos tudományágban végzett kutatásokat használnak annak bizonyítására, hogy az evolúció most is tart, és az ember és az emberszabású majmok közös őstől származnak. A hamis tanítás azt sugallja, hogy a kövületekben tapasztalható hiányosságok áthidalásához a kutatók hite szükséges, ami összeköti a darwini evolúciót.


A farm azt az elméletet is népszerűsíti, hogy a Föld nem 4,5 milliárd éves, ahogyan a tudomány tartja, ugyanakkor távol tartja magát a keményvonalas kreacionisták nevetséges hiedelmétől, miszerint a Föld csupán néhány ezer éves, és az ember együtt élt a dinoszauruszokkal. "Véleményünk szerint a Föld sokkal idősebb 6 ezer évnél, de sokkal fiatalabb 4,5 milliárd évnél" - áll a farm honlapján.


A kreacionizmus az amerikai osztálytermekbe is beszivárgott az utóbbi években. Egy nemrégiben készített tanulmányból az derül ki, hogy a középiskolai biológia tanárok 12 százaléka tünteti fel a kreacionizmust illetve a felsőbb hatalom tervezését jó színben az iskolában annak ellenére, hogy a szövetségi bíróság a közelmúltban megtiltotta ezt. Paul Sims, a Guardian napilap újságírója szerint a kreacionizmus tanításával az a gond, hogy bár állítólag önálló gondolkodásra próbálják nevelni a gyerekeket, ha úgy végzik el az iskolát, hogy azt gondolják, az ember és az emberszabású majmok nem egy közös őstől származnak, az igazság csak az, hogy az oktatási rendszer cserbenhagyta őket.