Veszélyesek a kisállatokra az emberi gyógyszerek

Vágólapra másolva!
Az Állati Mérgezések Felügyeleti Központja évenként készít egy listát, ami tartalmazza a háziállatokra legmérgezőbb anyagokat. Az emberi gyógyszerek általánosságban a lista tetején találhatók.
Vágólapra másolva!

Az állatok kíváncsiak, így olyan dolgokhoz is hozzájuthatnak, amikhez nem volna szabad. Leverhetik a gyógyszeres fiolákat az éjjeliszekrényről és a pultról, illetve a tulajdonosok tévesen azt gondolják, hogy segítenek kedvencükön, ha könnyebb betegségek kezelésére emberi gyógyszereket adnak be az állatnak. Az állatokra legveszélyesebbek a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, az antidepresszánsok, az acetaminofen, a szorongásoldók, az altatók és a béta-blokkolók.


"A kutyák és macskák anyagcseréje különbözik a mienktől, így nem mindig képesek feldolgozni ugyanazokat a gyógyszereket" - magyarázza Silene Young állatorvos. Az állattoxikológusok szerint a kutyákra nézve a rák kezelésére jelenleg alkalmas gyógyszerek a legkisebb adagban is halálosak.


De a gyógyszerek véletlen felcserélése is könnyen mérgezéshez vezethet. Ennek elkerülésére a legegyszerűbb mód, ha külön dobozokban tároljuk a különféle gyógyszereket. Legjobb, ha gyógyszereinket a fürdőszobában tartjuk, csukott ajtók mögött. Így, ha leejtjük a gyógyszert, kedvencünk nem tudja bekapni.