Titokzatos mérgezések egy afganisztáni lányiskolában

Vágólapra másolva!
Negyvenhat diáklány és kilenc tanárnő került kórházba szerdán egy kabuli lányiskolából - közölte az oktatási minisztérium, amely szerint az esetek mögött a tálibok álltak.
Vágólapra másolva!

"Ötvenöt embert, a Totia leány-középiskola kilenc tanárnőjét és 46 diákját feltehetően gázmérgezéssel kórházba szállították" - mondta el Mohammed Aszef Nang, a minisztérium szóvivője.


Egészségi állapotukat stabilizálták, és nincsenek életveszélyben - tette hozzá a szóvivő. Elmondta, hogy többen elájultak, míg egyesek csak rosszul lettek.


Idén ez volt Kabulban az ötödik, az országban pedig a tizenegyedik ilyen incidens, amelyeket egyesek a táliboknak tulajdonítanak. A tálibok ellenzik, hogy a nők tanuljanak vagy dolgozzanak. Mások szerint viszont balesetek történtek, vagy csoportos hisztéria tört ki az intézményekben.


A korábbi esetekben a vérvizsgálatok eredményéből nem lehetett következtetéseket levonni a hatóságok szerint.


A szóvivő szerdán a tálibokra utalva "a nők és az oktatás ellenségei gyáva cselekedetének" nevezte a tömeges mérgezést. "A céljuk most is az volt, ami a korábbi esetekben, hogy elijesszék a lányokat az iskolába járástól" - mondta.


A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.