Sziget: Minden napra jut epilepsziás eset

Vágólapra másolva!
Naponta legalább egy epilepsziás eset előfordul a Sziget fesztiválon; akár az egészségügyi központban is tárolhatják gyógyszereiket a látogatók - közölte Szeles Géza, a szolgálat vezetője szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A vezető elmondta, hogy most még nem okoz akkora gondot a hőség, de a következő napokban a 36 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet, ezért azt javasolja, hogy a fesztiválozók bőven fogyasszanak ásványvizet, legalább másfél litert naponta. Felhívta a figyelmet: nem tanácsos a napon feküdni, mert az könnyen leégéshez, napszúráshoz, kiszáradáshoz vezethet. A szolgálat önkéntesei ezért folyamatosan köröznek a fesztivál területén, hogy felébresszék a napon alvókat.


Arra is figyelmeztetett, hogy a krónikus betegek hozzák magukkal a saját gyógyszereiket. A fesztiválozók tárolhatják saját gyógyszereiket a szolgálatnál, onnan biztosan nem lopják el, míg az átforrósodó sátorban megromolhat, vagy el is vihetik. Mint mondta: majdnem minden nap előfordul, hogy egy epilepsziás beteg rohamot kap, ezért ők ne tegyék ki magukat fényhatásoknak.


Leggyakoribb a bokasérülés


A vezető arról is tájékoztatott: csütörtök reggelig összesen 365 embert látott el az egészségügyi szolgálat a Sziget fesztiválon; a leggyakoribb a bokasérülés. A 365 emberből 14-et szállítottak külső ellátóhelyekre, sebészeti 109, belgyógyászati 56, egyéb ellátás 174 esetben történt. A szolgálat szorosan együttműködik az Országos Mentőszolgálattal, munkájukat pedig önkéntesek is segítik - fűzte hozzá.


A fesztivál elején csúszós volt a talaj, az ázott talajban gödrök keletkeztek, ez okozott gondot. A belgyógyászati esetek nagyon változatosak, a három hete kezelt tüdőgyulladástól a vesebetegségen keresztül a szemészeti, nőgyógyászati problémákig minden előfordult. Ezen kívül asztmások is jelentkeznek, akik nem hozták el a gyógyszereiket. Hányásos, hasmenéses panaszok most még nem jelentkeztek tömegesen, de ez évek óta nem is jellemző a fesztiválon.